Wat is er toch zo mis met Frankrijk? | Column Goof

In noordelijk Europa is alles goed geregeld. We hebben democratisch gekozen kabinetten, corruptievrije ambtenaren, doordachte regels en overtuigd democratische burgers.

In zuidelijk Europa is alles ook goed geregeld. De machthebbers zijn via gekonkel, steekpenningen en vriendjespolitiek aan de macht gekomen. De ambtenaren zijn corrupt, en de burgers denken niet democratisch maar functioneel. Ze betalen voor een vergunning, en ze krijgen dingen gedaan via een bevriende ambtenaar. Vreemd genoeg functioneert dat ook.

Het enige probleem is Frankrijk, eigenlijk altijd al. Frankrijk ligt er precies tussenin. Het lijkt een land, maar het is een plutocratie, oligarchie, boevenstaat, give it a name. Een verzameling belangengroepen die mekaar de tent uit vechten.

Van de ‘knoflooklanden’ weten we dat ze niet volgens onze normen redeneren en werken. Daar is mee te leven. Mee te werken. Bij Frankrijk is het juist zo link omdat we hen als ‘one of us’ beschouwen. Daar trapt iedereen massaal in, telkens weer. Er is niet mee te leven, niet te werken. Zie KLM.

Goof Bakker

About Goof Bakker

Goof Bakker
Columnist. Goof Bakker is naast reclame-tekstschrijver vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52 van de Stichting Postbellum. Hij geeft bovendien sinds 2006 de glossy PlaneOwner uit (voorheen Pilots & Planes), in uiterst prettige samenwerking met AOPA-NL. Sinds 2002 schrijft hij een column in Piloot & Vliegtuig, en al sinds 1994 artikelen in diverse bladen, kranten (NRC/Volkskrant) en magazines. Hij rijdt motor (Honda XR500) en Corvette (1972). Meer weten? Facebook ‘Postbellum’ of www.goofbakker.nl.