fbpx
Incidenten

Noodlanding 757 Antarctica

Een Boeing 757 van de Royal New Zealand Air Force heeft gister een noodlanding moeten maken op Antarctica. Rond 5 uur in de middag is de landing veilig gemaakt. Door de “uitdagende” weerscondities werd de landing steeds langer uitgesteld. De 757 landde na twee en half uur rondcirkelen. Aan boord waren 11 crew en 117 passagiers, waaronder de minister van buitenlandse zaken. Meeste passagiers zijn personeelsleden (veel wetenschappers) die een tijd op Antarctica verblijven.

Vluchten naar Antarctica

De meeste vluchten naar Antarctica worden door de RNZAF en US AirForce uitgevoerd met 757’s en C17’s. Nadeel van deze toestellen is dat ze moeten tanken op Antarctica om terug te kunnen. De vlucht duurt normaal (vertrek van Auckland) 5 uur. Dus na 2,5 uur rondcirkelen zal de brandstof grofweg op geweest zijn. Air New Zealand zou afgelopen zaterdag een test uitvoeren met een 767-300ER (zie dit bericht). Waarschijnlijk is die test uitgesteld, er is nog geen informatie over. Een 767 kan zonder te tanken weer terug vliegen. Voor de 757 was er gister waarschijnlijk geen alternatief dan de landing in te zetten, ondanks het weer.

Air Component Commander, Air Commodore (AIRCDRE) Mike Yardley:

“Our pilots are well trained to cope with all adverse events, including weather deterioration and emergency landings,”

“Thanks to the skills of the pilots and the robust procedures in place, the aircraft landed safely having had to descend below the normal instrument approach height.”

Het was de tweede vlucht van de RNZAF het seizoen, de US AirForce vliegt alweer sinds 15 augustus. Daarvoor is 4 maanden niet gevlogen. 19 Augustus was voor het eerst sinds april de zon weer in zijn geheel te zien.

©Antarctica New Zealand
©Antarctica New Zealand

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button