fbpx
AirlinesOnderwerpen

KLM Cargo in perspectief

Al maanden komen berichten over de terugloop van cargo, niet alleen bij Air France-KLM, maar bij heel veel maatschappijen. De vraag is nu: hoe slecht gaat het eigenlijk met het vrachtvervoer? Wij zetten het voor KLM enigszins in perspectief.

Hoe slecht gaat het eigenlijk?
Wat opvalt in de cijfers van juli 2013 is een loadfactor van 59,7%. Dat is 1,8% minder dan in juli 2012. 40,3% Is dus leeg. Vergeleken met een loadfactor bij passagiers van 87,4 lijkt dat enorm weinig. Voorgaande maanden zat de loadfactor op 62-65%. Maar in januari was er ook rond de 60% vracht. Het wisselt dus een beetje. Terugkijkend naar de cijfers tot 2004 blijkt dat de loadfactor nooit boven de 76% geweest is. 2004 Is ruim voordat de crisis uitbrak. Een kwart van de vrachtruimte is dus ‘altijd’ leeg geweest.

Hoe belangrijk is de vracht eigenlijk voor KLM?
Uit het jaarverslag 2012 blijkt dat de inkomsten uit vracht 18% van de totale inkomsten zijn. Passagiersvervoer zorgt voor 70%. Helaas wordt de winst niet gespecificeerd per afdeling. De vracht maakt dus een behoorlijk kleiner deel uit van de totale inkomsten, in vergelijking met passagiersvervoer. Afgelopen jaren is het percentage niet veel anders geweest:

2011: 18%
2010: 20%
2009: 17%
2008: 15%
Zonder twijfel daalt de hoeveelheid vracht, maar misschien is de impact dat het heeft op de maatschappij wel minder dan gesuggereerd wordt. Vergeleken met de cijfers over een langere periode lijkt het minder dramatisch. Bovendien speelt KLM erop in door minder capaciteit in te zetten. Boeing voorspelt dat de markt voor cargo eind dit jaar weer aan gaat trekken.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button