fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Vliegveld Berlijn-Brandenburg weer duurder

Commissaris Rainer Bretschneider heeft gezegd dat de bouw van vliegveld Berlin Brandenburg (BER) nogmaals over het budget heengaat. Het nieuwe bedrag is nog onbekend, maar hij sluit €5 miljard niet uit. Bretschneider zei dit in het programma WISO van de ZDF.

De extra kosten zitten vooral in de duurdere geluidsisolatie, grotere terminal. Ook kost het elke maand dat de nieuwe luchthaven dicht is extra geld. Oorspronkelijk was het budget 2,8 miljard euro. Eind 2012 werd bekend dat het budget flink moest worden verhoogd: €4,3 miljard. Ook is blijkt nu dus niet haalbaar.

Twintig jaar geleden (na de Duitse eenwording) is men begonnen met plannen omdat de luchthavens Tegel, Tempelhof en Schönefeld erg oud werden. BER gaat alle taken overnemen en wordt de enige luchthaven in de regio. Bouw begon in 2006 en de opening werd voorzien in 2011. Al snel werd dat juni 2012, toen oktober 2013 en nu is het ‘niet eerder dan 2014’. Volgens Der Spiegel kan het wel 2015 worden.

Het vliegveld krijgt een capaciteit van 30 miljoen passagiers per jaar. Door de modulaire bouw is het uit te breiden naar 50 miljoen. Het gebouw wordt U-vormig met een mainpier met 16 jet-bridges (slurfen), een zuidelijk pier met 8 bruggen en een noordelijk pier voor low-cost carriers zonder slurf. Eén gate wordt geschikt voor de A380 en 8 voor andere widebody toestellen. De gehele terminal ligt tussen de twee paralelle landingsbanen en ligt op het treinstation.

©Redactie
Bronnen: ZDF, Der Spiegel, Wikipedia, Airwise

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button