Boeing en Lockheed Martin gaan samen een bod doen voor het United States Air Force’s Long-Range Strike Bomber programma (LRS-B). De Air force heeft nieuwe bommenwerpers nodig ter vervanging van de B-52’s en B-1 Lancer. Verwacht wordt dat de US AirForce 100 toestellen wil. Maximale kosten zijn $550 miljoen per stuk.
De LRS-B is het laatste van drie ‘top-priority’ projecten. De andere twee zijn de Lockheed Martin F35/JSF en het nieuwe tankvliegtuig Boeing KC-46. Het ligt voor de hand dat ook Northrop Grumman een bod gaat doen. Northrop Grumman is producent van de B-2 Stealth bomber, hiervan heeft de Air Force er 20 vliegen. Lockheed Martin en Boeing zijn de nummer 1 en 2 leveranciers van het Amerikaanse leger hebben zodoende de beste kaarten in handen. Samen hebben de partijen twee eeuwen aan ervaring.
In 2008 hebben Boeing en Lockheed Martin ook al een gezamenlijk bod gedaan op de voorloper van dit bomber programma, de Next Generation Bomber. De eisen waren toen te hoog en het programma is in 2009 stilgezet. Bovenstaande afbeelding is wat de twee partijen toen voorgesteld hebben.
Boeing en Lockheed MArtin zeggen het toestel binnen budget en tijd te kunnen bouwen. Waarschijnlijk wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande systemen, zoals motoren en radar.
Vermoedelijke eisen:
- Subsonische snelheid
- 5000+nm
- Zowel bemand als onbemand kunnen vliegen
- Missies moeten 50-100 uur kunnen duren (onbemand)
- 14.000-28.000lb aan wapens (6350-12.700kg)
- Mogelijkheid om nucleaire wapens te vervoeren
- Mogelijkheid te overleven bij daglicht en diep in vijandig gebied
Enige haast is geboden. De B-52 (kleine 100 in gebruik) is 50 jaar oud. De B-1 is 25 jaar en de B-2 Spirit Stealth bombers ook alweer 20 jaar. Van de B-2 zijn er maar 5 of 6 gelijktijdig inzetbaar.
©Redactie
Bron: Boeing persbericht, Wikipedia, Reuters, Defensenews.com








De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

