fbpx
Militair

Boeing & Lockheed Martin willen nieuwe bommenwerper bouwen

Boeing en Lockheed Martin gaan samen een bod doen voor het United States Air Force’s Long-Range Strike Bomber programma (LRS-B). De Air force heeft nieuwe bommenwerpers nodig ter vervanging van de B-52’s en B-1 Lancer. Verwacht wordt dat de US AirForce 100 toestellen wil. Maximale kosten zijn $550 miljoen per stuk.

De LRS-B is het laatste van drie ‘top-priority’ projecten. De andere twee zijn de Lockheed Martin F35/JSF en het nieuwe tankvliegtuig Boeing KC-46. Het ligt voor de hand dat ook Northrop Grumman een bod gaat doen. Northrop Grumman is producent van de B-2 Stealth bomber, hiervan heeft de Air Force er 20 vliegen. Lockheed Martin en Boeing zijn de nummer 1 en 2 leveranciers van het Amerikaanse leger hebben zodoende de beste kaarten in handen. Samen hebben de partijen twee eeuwen aan ervaring.

In 2008 hebben Boeing en Lockheed Martin ook al een gezamenlijk bod gedaan op de voorloper van dit bomber programma, de Next Generation Bomber. De eisen waren toen te hoog en het programma is in 2009 stilgezet. Bovenstaande afbeelding is wat de twee partijen toen voorgesteld hebben.

Boeing en Lockheed MArtin zeggen het toestel binnen budget en tijd te kunnen bouwen. Waarschijnlijk wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande systemen, zoals motoren en radar.

Vermoedelijke eisen:

  • Subsonische snelheid
  • 5000+nm
  • Zowel bemand als onbemand kunnen vliegen
  • Missies moeten 50-100 uur kunnen duren (onbemand)
  • 14.000-28.000lb aan wapens (6350-12.700kg)
  • Mogelijkheid om nucleaire wapens te vervoeren
  • Mogelijkheid te overleven bij daglicht en diep in vijandig gebied

Enige haast is geboden. De B-52 (kleine 100 in gebruik) is 50 jaar oud. De B-1 is 25 jaar en de B-2 Spirit Stealth bombers ook alweer 20 jaar. Van de B-2 zijn er maar 5 of 6 gelijktijdig inzetbaar.

©Redactie
Bron: Boeing persbericht, Wikipedia, Reuters, Defensenews.com


B-1
B-2 Spirit
B-2 Spirit
B-52 met 2 Drones

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button