fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Mega-vliegveld in Qatar kan open

Het Midden-Oosten heeft onmiskenbaar een grote invloed veroverd in de luchtvaart. Met drie grote carriers die met een enorme snelheid aan het uitbreiden zijn. De vliegvelden blijven alleen een beetje achter. Dubai heeft onlangs een nieuw vliegveld geopend, maar hier wordt nog vele jaren gebouwd om aan de gewenste capaciteit te komen. In Doha gaat nu het nieuwe Hamad International Airport open, zodat Qatar Airways nog sneller kan uitbreiden.

Qatar noemt het huidige Doha International Airport een tijdelijke oplossing. Het vliegveld heeft 4 kleine terminals en maar liefst 0 ‘jet bridges’. Door middel van bussen komen de passagiers bij het vliegtuig. Het heeft 1 landingsbaan en een capaciteit van 12 miljoen passagiers. In 2011 waren er echter 18 miljoen reizigers.

Vier kilometer verderop is nu het nieuwe Hamad International Airport klaar om in gebruik te worden genomen. Het is state-of-the-art, helemaal wat je zou verwachten bij een gloednieuw vliegveld in die regio. Het heeft 2 paralelle landingsbanen die 2 km uit elkaar liggen. De oostelijke baan is 4850 meter lang, een van de langste in de wereld. Begin 2014 gaat de luchthaven open met een capaciteit van 29 miljoen passagiers. Ongeveer drie jaar later moet het vliegveld fully operational zijn. Het heeft dan een capaciteit van 50 miljoen passagiers en er kunnen 6 A380’s tegelijk geserviced worden. In totaal zijn er 41 slurfen, allen geschikt voor wide-body vliegtuigen. In de terminal zijn watervallen langs de muur, een moskee en enorm golvend dak.

Er is een aparte terminal alleen voor de koninklijke familie. Die terminal kan een A380 aan.

Zoals bijna alle grote projecten in de luchtvaart is ook dit project later klaar dan gepland.

©Redactie


Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button