fbpx
Opmerkelijk

Getroffen door de bliksem

Spectaculair filmpje van een 747 die wordt getroffen door de bliksem.

Een vliegtuig kan tegen een blikseminslag. Het belangrijkste ‘wapen’ is de dikke metalen romp. Het geleidt de bliksem simpelweg naar de andere kant van het vliegtuig en dat is dat. Essentiële systemen zijn dubbel uitgevoerd, mocht er toch iets misgaan. En zelfs als de stroom uitvalt moet het vliegtuig in principe moeten kunnen blijven vliegen. Bij de Amerikaanse NTSB zijn in de historie 140.000 incidenten bekend van een blikseminslag. Daarbij zijn 24 vliegtuigen neergestort. Maar schrik niet: de laatste was 50 jaar geleden. Doorgaan gebeurt er dus niks, maar soms valt toch bijvoorbeeld de verlichting uit, zoals bij deze Turkish 737.

De 787 Dreamliner en A350 zijn voor grote delen niet meer van metaal gemaakt, maar van composiet vanwege het gewicht. Dat geleidt in principe de bliksem niet. Er zijn echt geleidende (metalen) banen aangebracht om toch veilig door de bliksem heen te vliegen. Zoals je hier kan zien met deze 787 van LOT

In principe worden heftige buien met potentiëel bliksem erin vermeden. Maar dit kan niet altijd of het komt onverwachts.

Zo ziet het eruit vanuit een 757 geflimd (even spoelen naar 2:50)

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button