fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Sotsji Airport beschrijving en foto’s

Sotsji (Sochi) is veel in het nieuws met de aankomende winterspelen. Up in the Sky vroeg zich af: hoe zit het met het vliegveld daar?

Sochi-Adler Airport is het 8e vliegveld van Rusland met 1,9 miljoen passagiers in 2010.
Het vliegveld is in de aanloop van de 2e wereldoorlog aangelegd voor de luchtmacht om aanvallen vanuit de zwarte zee af te kunnen slaan. Nu is het geen luchtmachtbasis meer. Met het oog op de Olympische Winterspelen 2014 die aan Sotsji werden toegewezen, werd de capaciteit van de luchthaven verhoogd. De nieuwe terminal werd afgewerkt en in 2010 in bedrijf genomen. De voornaamste landingsbaan 06/24 werd in noordelijke richting over de rivier Mzymta verlengd tot 3500 meter. Er werd ook een spoorwegstation gebouwd. Na de aanpassingen zou de capaciteit van de luchthaven 4 miljoen passagiers per jaar moeten bedragen.

Er zijn drie terminals: Sector A speciaal voor Aeroflot en S7 Airlines, Sector B voor andere binnenlandse vlcuhten en sector C voor internationale vluchten. In totaal zijn er 10 boarding bridges. Er zin 19 extra check-in counter geïnstalleerd, er waren er al 10.
Voor de Olympische Spelen zijn er 2 terminals bijgekomen. Eén van 4.000m2 voor VIP’s die 80 mensen per uur aankan en een ‘games terminal’ van 2600m2 voor de sporters en georganiseerde fan-reizen. Hier kunnen 420 mensen per uur doorheen. De overheid hoopt dat de VIP’s en de sporters snel naar hun verbijfplaats kunnen op deze manier.

In totaal kan de luchthaven 3800 passagiers per uur verwerken. Dat is ongeveer gelijk aan London Gatwick. Er wordt extra veiligheidspersoneel tijdens de spelen ingevlogen. In totaal zullen hiervoor 900 mensen zijn. De nieuwbouw heeft $200 miljoen gekost, volgens Russische kenners is dat erg weinig.

©rapidtravelchai / Flickr
©rapidtravelchai / Flickr

De oude landingsbaan. Nu is hij met 700 meter verlengd tot over de rivier.

©Wikimedia
©Wikimedia

©rapidtravelchai / Flickr
©rapidtravelchai / Flickr

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button