fbpx
MilitairOnderwerpen

Defensie zet KDC-10 in voor hulp Filipijnen

©Foto: Defensie

Transport vliegtuig

Vanmiddag werd bekend dat minister Hennis een transport vliegtuig van defensie beschikbaar stelt voor de gezamenlijke hulporganisaties. Vliegbasis Eindhoven laat weten dat het om een KDC-10 gaat. De KDC-10’s kunnen bijna 10.000km vliegen en worden gebruikt voor bijtanken in de lucht en transport van manschappen en goederen.
Waarschijnlijk vertrekt de vlucht op donderdag, vanaf Vliegbasis Eindhoven.

KDC-10
De Koninklijke Luchtmacht kocht in juni 1992 twee DC-10, zogenoemde ‘widebody’, verkeersvliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij Martinair. Beide DC-10’s werden omgebouwd tot multifunctionele transport- en tankervliegtuigen en halverwege 1995 in gebruik genomen.

Humanitaire en andere hulpvluchten
De KDC-10 toestellen worden regelmatig ingezet voor humanitaire hulpvluchten. Sinds hun ingebruikname bij de luchtmacht hebben ze dergelijke vluchten verzorgd naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Ook werden ze in de afgelopen jaren ingezet voor het tanken van vliegtuigen van de luchtmacht en NAVO-partners rond de Balkan en voor humanitaire vluchten in Europa. Ook is de KDC-10 in 2010 ingezet voor humanitaire vluchten naar Haïti dat door een zware aardbeving werd getroffen.

Stationering
De KDC-10 toestellen, die de namen Prins Bernhard (T-264) en Jan Scheffer (T-235), een luchtvaartpionier, hebben, zijn ingedeeld bij het 334-squadron op vliegbasis Eindhoven.

©Redactie
Bron info KDC-10: Defensie.nl, wikipedia

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button