fbpx
MilitairOnderwerpen

KDC-10 levert noodhulp af in Filipijnen – Video

Een KDC-10 transportvliegtuig van Defensie heeft op zaterdagochtend 29 ton hulpgoederen afgeleverd in de Filipijnse stad Cebu. De lading, afkomstig van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), is bestemd voor de duizenden slachtoffers van de verwoestende tyfoon Haiyan.

Defensie voerde de vlucht uit op verzoek van de Nederlandse regering. Na een tussenstop in het Indiase Mumbai kwamen de waardevolle medische kits, zeilen, jerrycans en lampen aan op het internationale vliegveld Mactan-Cebu. “Die kits zijn echt goud waard”, aldus Addie Bom, logistiek expert van de SHO. “Artsenteams kunnen er direct mee aan de slag. Elke kit bevat spullen om 10.000 patiënten 3 maanden lang te verzorgen. Nu is het mijn taak om te organiseren dat de middelen ook echt bij de slachtoffers komen. Via weg- en watertransport wordt het materiaal zatvandaag en morgen door de verschillende hulporganisaties op het zwaarst getroffen eiland Leyte verspreid.”

Pittige missie
Bij aankomst in het rampgebied bleken de hulporganisaties goed voorbereidend werk te hebben gedaan. Filipijns grondpersoneel wist precies wat er nodig was om samen met luchtmachtpersoneel de bijna 30.000 kilo hulpgoederen in no-time uit de ‘Jan Scheffer’ te halen. Gezagvoerder majoor-vlieger Erik Boekelman: “Ik vind het geweldig om op deze manier humanitaire hulp te mogen bieden, ook al is het een pittige missie. Je legt grote afstanden af en vliegt 2 keer dwars door de nacht. Gelukkig beschikken we over een versterkt team, want we hebben iedereen keihard nodig.”

Inzet en flexibiliteit
Laura Westendorp van SHO toont zich tevreden over de hulp van Defensie. “Op momenten als deze is het essentieel snel ter plekke te zijn. Toch kom je er tijdens de reis naar het rampgebied achter, dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. Neem alleen al het vertragende papierwerk op het vliegveld van Mumbai. Maar al zijn zaken onzeker, iedereen aan boord blijft positief. Het is fantastisch om de inzet en de flexibiliteit te zien om die hulpgoederen zo snel mogelijk naar de Filipijnen te brengen.”

Meer foto’s vind je hier.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button