fbpx
Achtergrond

747-100 Classic & Iran Air

Misschien wel het meest iconische passagiersvliegtuig ooit. Hij wordt ook wel Jumbo Jet of Queen of the Skies genoemd. Geïntroduceerd in 1970 zorgde het voor een revolutie in travel, grote hoeveelheden mensen konden voor het eerst over een lange afstand vervoerd worden. Er vliegen nog slechts enkele toestellen. NASA vliegt nog een met een telescoop erin (SOFIA). De space shuttle carriers waren ook 747-100 gebaseerde toestellen. Met de laatste shuttle vlucht zijn deze uit dienst genomen.

Het andere westerse toestel is van General Electric. Dit bedrijf produceert veel vliegtuigmotoren en heeft een oude 747-100 voor testvluchten. Er wordt 1 oude motor afgehaald en een te testen motor onder gehangen. Dit ziet er doorgaans wat raar uit.

Verder vliegen er nog drie in Afrikaanse dienst. Eén bij Logistics Air en twee bij Kabo Air.

De meeste 747-100’s doen echter dienst in Iran. Iran Air heeft er één en de Iran Air Force heeft er 6 (1 tanker, en 5 VIP-transport en freighter). Al schuiven de toestellen wel eens heen en weer tussen de luchtmacht en de burgerluchtvaart.

De Boeing van Iran Air is 37 jaar oud en vlak voor het handelsembargo met Iran in dienst genomen. Op 8 november vloog een motor in brand vlak na take-of van Beijing airport. Het is een voorbeeld van de slechte staat van de Iraanse vloot door dit embargo. Reserve-onderdelen zijn alleen op de zwarte markt te krijgen, maar dat wordt steeds moeilijker omdat er nog amper 747-100’s zijn.
De 747 is nog geen $60.000 waard, veel minder dan één keer tanken kost. De hele vloot van Iran heeft hiermee te kampen en is enorm verouderd, gemiddeld zijn de 189 toestellen 22 jaar. Iran Air heeft een actieve vloot van 37 toestellen die gemiddeld 24 jaar oud zijn. Het onlangs gesloten akkoord geeft hoop voor Iran om de vloot te moderniseren. Iran zegt 250-400 toestellen van Boeing en/of Airbus te willen kopen. Dit is een goedkopere oplossing dan de oude vloot op te blijven lappen en de brandstof te blijven betalen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button