fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Airbus: A340 gebruiker, je $200miljoen is echt geen weggegooid geld; echt niet

Je zal een paar jaar geleden een A340 hebben gekocht die je nu aan de straatstenen niet kwijt kan.

Twee jaar nadat de A340 uit productie is genomen probeert Airbus nu klanten te overtuigen dat het vliegtuig echt geen miskoop is. Vandaag is er een meeting in London met marketing mensen van Airbus. Maatschappijen en lease-bedrijven die de A340 hebben gekocht zijn uitgenodigd. Het doel is om klanten te overtuigen dat ze de toestellen nog wel kunnen verkopen. Een woordvoeder van Airbus heeft de meeting bevestigd, maar wil niet zeggen waarover het gaat.

Waarom zou Airbus dit doen, behalve klantcontacten te onderhouden? Het blijkt dat Airbus voor circa 40% zogenaamde ‘asset-value guarentees’ heeft afgegeven van zo’n 60 tot 70 miljoen dollar. De analist die businessweek heeft gesproken denkt echter dat de toestellen nog zo’n $20 miljoen waard zijn. Het risico voor airbus is $1 tot $2 miljard zijn.

ChinaAirlines_A340

De laatste A340 is in 2002 geïntroduceerd, toen een vat olie nog 30 dollar kostte. Dat is nu $110. A340’s zijn relatief duur in gebruik, maar daar staan voordelen tegenover van de afstand die ze kunnen overbruggen. Toen de brandstof nog niet zo duur was de afstand belangrijker. Nu is dat andersom. Dit is de reden dat Singapore Airlines met de langste lijnvlucht ooit is gestopt. Airbus koopt de 4 A340’s die hiervoor gebruikt werden terug. In ruil daarvoor koopt Singapore nieuwere toestellen zoals de A350.

Ook Emirates wil van de A340’s af. Zo graag dat ook als ze ze niet kunnen verkopen ze afgedankt worden. Ze vliegen er nog geen 10 jaar mee.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button