fbpx
MilitairOnderwerpenVliegtuigen

AKCD 2013 Airbus A400M

AKCD 2013 Airbus A400M. Een van de hoogtepunten van AKCD2013 was de presentatie van Tony Flynn, testpiloot bij Airbus Military. Tony heeft het publiek meegenomen in het zeer uitgebreide testproces van Airbus’ nieuwste militaire toestel. In totaal heeft Airbus 5 testtoestellen gebouwd. Het testen en goedgekeurd krijgen van een nieuw vliegtuig is ontzettend veel werk en kost een vermogen. Zeker bij een kist die zoveel moet kunnen als de A400M. Een overzicht van de taken: air-to-air refuelen (zowel als tanker als zelf), vracht vervoeren (er past een Chinook in het ruim), troepen vervoeren, op slechte vliegvelden kunnen landen en starten.

AKCD_Airbus_A400M_Tony_Flynn

Testen gebeurt op incrementele wijze. Daarmee wordt bedoeld dat er stapje voor stapje gekeken wordt hoe de eigenschappen van het vliegtuig zijn en daar aanpassingen in gemaakt worden voordat er een nieuwe test wordt gedaan. Een voorbeeld: de A400M moet paratroopers kunnen droppen. Om dat te testen worden er eerst waterballonnen uit het vliegtuig gegooid om te kijken hoe dat gaat. Als deze op de juiste wijze naar buiten gaan, kan in een volgende test met dummies gewerkt worden. Als dat ook goed gaat zal er voor het eerst een echte parachutist springen. Etc. Best een raar gezicht om iemand in militair uniform waterballonnen uit een vliegtuig te zien gooien. Deze manier van werken geldt eigenlijk voor alle aspecten van het testen.

De presentatie werd ondersteund met videos die tijdens de testvluchten gemaakt zijn. Enkele daarvan zijn hieronder te zien.

Landen op een unpaved airstrip

Loading the A400M

Formatievlucht van de 5 testvliegtuigen

High altitudetesting

Tijdens testvlucht

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button