fbpx
MilitairOnderwerpen

AKCD 2013 Luchtmacht generaal Schnitger

Luitenant-Generaal Schnitger
De hoogste persoon binnen de luchtmacht was ook aanwezig op de AKCD: luitenant-generaal A. Schnitger. Hij wilde graag naar de AKCD komen en “als ik kom dan wil ik ook wat zeggen”. In zijn key note tijdens het ochtendprogramma gaf hij aan: “People Matter!” Er komen nieuwe F-35’s en UAV’s (drone’s), geweldig materiaal met de nieuwste techniek. Zonder de mensen erachter heb je er echter helemaal niks aan, was zijn boodschap. Daarom is de luchtmacht altijd op zoek naar de beste mensen.

De generaal gaf ook aan waarom hij bij de luchtmacht is gegaan: vliegen met een missie, dat is waar hij het voor doet. Als voorbeeld werden Afghanistan en Mali aangehaald. Landen waar mensen in ellende en oorlog leven, beelden vindt hij verschrikkelijk om te zien. “Het rijke Nederland heeft als taak zich te bemoeien hiermee en het voor de mensen daar beter te maken”. “Je kunt niet overal helpen, maar waar dat wel kan, moet je erbij zijn”. De luchtmacht heeft een belangrijke taak. Er zijn al meer dan 11 jaar F-16’s in Afghanistan. De luchtmacht gaat in Mali de ‘boots on the ground’ ondersteunen en beschermen met 4 Apache helikopters. Schnitger: “de troepen gaan belangrijk werk doen, maar kunnen dit alleen doen als ze beschermd en ondersteund worden door de Apaches”. Andere voorbeelden zijn de Patriots in Turkije (bemand door luchtmacht personeel) en de humanitaire vluchten met KDC-10 kisten naar de Filipijnen.

Luitenant-generaal Schnitger
Luitenant-generaal Schnitger

Mini-bio
Alexander Schnitger (geboren 1958, Rotterdam) begon zijn militaire carriere in 1979 als cadet aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Aansluitend begon hij zijn vliegeropleiding in 1983 op Sheppard Air Force Base, Taxas. In maart 1984 ontving hij zijn vliegerwing.
Schnitger vloog eerst op de NF-5 en vanaf 1990 F-16.
Hij klom op in de Luchtmacht, onder andere werd hij benoemd tot Commandant van het 315 Squadron van vliegbasis Twenthe, in de rang van luitenant-kolonel, in september 1999. Vanaf 9 maart 2012 bezet Schnitger de hoogste functie binnen de luchtmacht, die van Commandant Luchtstrijdkrachten, waaraan de rang van Luitenant-generaal is gekoppeld.

Luitenant-Generaal Schnitger
Pieter Voeten & Luitenant-Generaal Schnitger

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button