fbpx
MilitairOnderwerpen

AKCD 2013 Luchtmacht goed vertegenwoordigd

De Luchtmacht was goed vertegenwoordigd op Aviation Knowledge and Career Day 2013. Een overzicht:

Generaal Schnitger
De luchtmacht opende met de hoogste in rang: Luitenant-Generaal Schnitger. In zijn key note tijdens het ochtendprogramma gaf hij aan: “People Matter!” Er komen nieuwe F-35′s en UAV’s (drone’s), geweldig materiaal met de nieuwste techniek. Zonder de mensen erachter heb je er echter helemaal niks aan, was zijn boodschap. Daarom is de luchtmacht altijd op zoek naar de beste mensen.

Luitenant-Generaal Schnitger
Luitenant-Generaal Schnitger

F-35 Program update
Na de koffie was er een presentatie over de F-35. Majoor Niels Haarsma van het project team F-35. Majoor Haarsma heeft de keuze voor de F-35 (JSF) toegelicht en de stand van zaken uitgelegd.

Niels Haarsma - F-35 Program
Majoor Niels Haarsma – F-35 Program

KDC-10 Operations
Majoor Nick van Duren stond stil bij de KDC-10. Dit is het tank- en transportvliegtuig van de luchtmacht. Naast transport is het belangrijkste doel het bijtanken van F-16’s in de lucht. Zonder KDC-10 kunnen veel missies niet uigevoerd worden. De tankers zijn dus cruciaal voor de F-16’s. Majoor Van Duren gaf een voorbeeld. Tijdens de missie rond de no-fly zone bij Libië. De F-16 zou door heen en weer vliegen een minuut inzetbaar zijn, zo goed als nutteloos dus. Door de KDC-10 kan de F-16 dus wel zijn werk doen.

Majoor Nick van Duren - KDC-10 ops
Majoor Nick van Duren – KDC-10 ops

Unmanned Arial Vehicle (drone)
In november heeft defensie besloten 4 MQ-9 Reapers aan te schaffen. Deze drone is een zogenaamd MALE UAV: Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle. Het toestel voldoet aan de hoogte eisen en kan overal ter wereld ingezet worden. Luitenant-kolonet Vincent van Lengkeek geef een uitgebreide toelichting. Zo is de Reaper net zo lang als een F-16 en is de spanwijdte nog groter. Generaal Schnitger benadrukte dat hoewel het Unmanned wordt genoemd, het zeker geen onbemand toestel is. Besturing gebeurt op afstand. Van Lengkeek legt diverse systemen uit en eindigt met een plaatje van een telefoon: “je hebt de hele wereld in je cockpit”.

Luitenant-Kolonel Vincent van Lengkeek - UAV
Luitenant-Kolonel Vincent van Lengkeek – UAV

Recruitment
Naast deze vier sprekers waren er nog veel meer luchtmacht mensen. Er waren vier verschillende stands waar informatie ingewonnen kon worden, met een simulator gevlogen kon worden en studenten konden er praten over stages en banen. De redactie van upinthesky ving op dat er concrete contacten gelegd zijn. Voor een aantal studenten was het een nuttige AKCD.

AKCD_Luchtmacht_Stand

AKCD_Luchtmacht

AKCD_Defensie_pop

AKCD_Lobby_2

Program manager
Roel Cuppes zit in de organisatie van AKCD en was program manager en moderator van dit onderdeel. Binnen de RNLAF is hij bij de divisie C-transport Helicopters.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button