fbpx
MilitairOnderwerpen

Eerste Nederlandse vlieger solo op F-35 – Video

Majoor Laurens Jan Vijge heeft vandaag als eerste Nederlandse vlieger een solovlucht gemaakt op de F-35. Hij steeg van Eglin Air Force Base in Florida op om zich bij zijn Amerikaanse instructeur te voegen die even daarvoor het luchtruim had gekozen met een Lightning II.

Vijge vloog met de F-001, een van de 2 Nederlandse F-35’s. Nederland bezit 2 testtoestellen die beiden op Eglin staan. De United States Air Force en de Koninklijke Luchtmacht werken op de basis in Florida intensief samen en maken voor de training van het personeel gebruik van elkaars toestellen.

Theorie en simulator
De Amerikaanse vliegbasis biedt momenteel onderdak aan het Nederlandse detachement dat wegwijs wordt gemaakt op het toekomstige jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. De komende periode worden 4 Nederlandse F-16-vliegers opgeleid op het nieuwe toestel. Naast Vijge zijn dat vanaf volgend jaar luitenant- kolonel Bert de Smit en de majoors Ian Knight en Pascal Smaal. Ook het technisch personeel volgt momenteel op Eglin de opleiding voor de F-35.

De vliegers beginnen hun opleiding met 2 maanden theorielessen en veel vliegen in de simulator. Na die periode moeten ze solo in de F-35, want er bestaat geen two seater van het toestel. Luitenant-kolonel De Smit is niet zenuwachtig voor dat moment in het voorjaar van 2014 als hij alleen in de Lightning II stapt. “Nee, we zijn door trainingen op de simulator goed voorbereid”, zegt hij.

Realistisch
Majoor Vijge na de vlucht: “Fantastisch! Wat een mooie kist om te vliegen. Het gevoel dat ik nu heb is het best te beschrijven als na een proefrit in een nieuwe auto, en dat je dan weet: dit is ‘m! Ook geweldig is dat we na zoveel inspanning van het hele team, deze mijlpaal hebben bereikt.”

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button