fbpx
Opmerkelijk

Commerciële luchtvaart bestaat 100 jaar

De commerciële luchtvaart bestaat vandaag exact 100 jaar. Op 1 januari 1914 was de eerste vlucht met een betalende passagier. Het was een vlucht van Tamba Bay naar St. Petersburg (beide in Florida) en duurder 23 minuten. Er was 1 betalende passagier: de burgemeester van St. Petersburg. Hij legde $400 neer. Na de eerste vlucht werd deze route volgens een vast schema gevlogen. Een kaartje kostte $5. De vlucht was bijna 30 kom. HEt alternatief was met de trein, een reis van 11 uur(!)

First_Flight_1

“Over the last century, commercial aviation has transformed the world in ways unimaginable in 1914. The first flight provided a short-cut across Tampa Bay. Today the aviation industry re-unites loved ones, connects cultures, expands minds, opens markets, and fosters development. Aviation provides people around the globe with the freedom to make connections that can change their lives and the world.”

–Tony Tyler, IATA CEO

Every 60 seconds:

  • 52 aircraft take off
  • $12.1 million worth of cargo is delivered
  • 5,700 passengers will board aircraft somewhere in the world
  • The global fleet crosses over 70,000km

Celebrating_100_year_Flight

“What was impossible yesterday is an accomplishment of today – while tomorrow heralds the unbelievable”

–Percy Fansler (fundraiser voor de eerste vlucht) in 1914

  • On average, every day more than 8 million people fly. In 2013 total passenger numbers were 3.1 billion—surpassing the 3 billion mark for the first time ever. That number is expected to grow to 3.3 billion in 2014 (equivalent to 44% of the world’s population).
  • About 50 million tonnes of cargo is transported by air each year (about 140,000 tonnes daily). The annual value of these goods is some $6.4 trillion—or 35% of the value of goods traded internationally.
  • Aviation supports over 57 million jobs and generates $2.2 trillion in economic activity. The industry’s direct economic contribution of around $540 billion would, if translated into the GDP ranking of countries, place the industry in 19th position.
  • Global airline industry turnover is expected to be $743 billion in 2014, with an average industry profit margin of 2.6%.

First_Flight_2

Het hele verhaal van de eerste vlucht vind je hier.

Op 1 januari 2014 wordt de vlucht nogmaals gemaakt in een replica van het toemalige toestel.


Grotere kaart weergeven

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button