fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Eerste Comac ARJ21 klaar voor commerciële dienst

De eerste twee ARJ21’s die commerciëel zullen worden gebruikt zijn klaar. Het testen van het toestel gaat in 2014 verder, zodat ze aan het einde van het jaar geleverd kunnen worden.

De ARJ21-700 “Flying Phoenix” is 33 meter lang en heeft een spanwijdte van 27 meter. Met 4 testtoestellen zijn al 2200 vluchten gemaakt, in totaal 4200 vlieguren. De eerste vlucht was in 2008. In 2000 is men begonnen met de ontwikkeling van het toestel en het eerste testexemplaar was in 2007 klaar. Momenteel is 70% van het testprogramma afgewerkt. De ARJ21 is ontwikkeld om in warme omstandigheden en vliegvelden op grote hoogte te werken. Tests in extreme omstandigheden moeten dit jaar gebeuren. Volgens Comac is het een vliegtuig die zich kan meten met de toestellen zoals die nu door internationale fabrikanten worden gebouwd. Er zitten veel westerse systemen in. De FAA kijkt mee met de certificering.

ARJ21_Comac

China heeft veel van deze toestellen nodig, vooral voor de wat meer afgelegen gebieden in West-China. Volgens Embraer zijn er circa 1.000 van dit type toestellen nodig. De ARJ21 heeft een bereik van ongeveer 2.200km. Het is het eerste vliegtuig ontworpen en geproduceerd in China sinds de Shanghai Y-10 in de jaren 70. Er zijn momenteel 252 bestellingen van vooral Chineese maatschappijen.

Na veel vertraging (in 2006 had het geleverd moeten worden) lijkt er nu dan echt schot in te komen. Grootste probleem was de onervarenheid van het personeel, heeft project manager gezegd.

Er werd ook bekend dat de eerste tests voor de C919 beginnen

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button