fbpx
Opmerkelijk

Spectaculaire video: Boeing doet “Barrel Role”

In 1955 was er een grote vliegdemonstratie in Seattle. IATA hield daar ook de vergadering. Er zouden veel toeschouwers zijn en alle luchtvaartbobo’s. Tex Johnston wist hoeveel het testmodel ‘Dash 80″ kon en wilde dit delen met de wereld. De 367-80 of Dash 80 was het eerste straalvliegtuig voor passagiers doeleinden. Het was een prototype waaruit de 707 zou worden ontwikkeld. De 707 zou ervoor zorgen dat de wereld 2x zo klein zou worden en de luchtvaart in zijn geheel naar een neuw level zou tillen. De reistijd werd korter en het comfort werd aanzienlijk verhoogd.

707-01

Tex Johnston begreep dat hij een unieke kans had met deze testvlucht en besloot een ‘barrel role’ te maken. Een volledige rotatie om de as van het vliegtuig. Zelfs de man van Boeing die het dichtst op het 707-programma zat wist van niks. De stunt was succesvol, iedereen had het erover.

707_motoren

Maandagochtend na de stunt werd Johnston ontboden bij de hoogste man van Boeing, William M. Allen. Die was op z’n zachtst gezegd not amused. Hij vroeg aan Johnston: “What did you think you were doing?”. Waarop Jonhston zei:

“I was selling an airplane”

Daarop legde Johnston uit dat de manouvre volledig zonder gevaar was en makkelijk gedaan kon worden. Tegelijkertijd zou het veel indruk maken. Allen:

“You know that, we know that, but just don’t do it anymore”

Er werden 1.010 toestellen verkocht in een tijd dat de luchtvaartindustrie niet groot was.

Meer over de Boeing 707 vind je hier.

707-02

Up breidt haar webshop verder uit!

Naast nieuws- en achtergrondartikelen heeft Up ook een leuk aanbod van allerlei luchtvaartgerelateerde producten. Bekijk alles in de webshop.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button