fbpx
AirlinesOnderwerpen

Update – Bevestigd: Etihad dichtbij belang in Alitalia

UPDATE: In een persconferentie heeft de Italiaanse minister president Enrico Lette de gesprekken ook bevestigd. Lette is in Abu Dhabi en zegt op een perconferentie dat hij “flexibel” met het management van Alitalia is. Het lijkt een hint te zijn naar een wijziging in het management.

“I am very happy with the announcement; we have worked for this outcome,” “We are very much flexible in the discussions because we know we can trust Alitalia and Etihad. They know the business”

Oorspronkelijke bericht van zondagavond:

Etihad Airways en Alitalia zijn in de laatste fase van gesprekken die kunnen leiden tot een investering van Etihad in Alitalia. Dit hebben beide maatschappijen in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt.

Alitalia en Etihad zijn al weken in gesprek over een mogelijke investering. Bronnen zeggen dat het om een belang van 40% kan gaan ter waarde van € 300 miljoen. De twee maatschappijen gaan de komende 30 dagen kijken of een gezamenlijke strategie voor in beider belang kan zijn.

“Any issues that may prevent the establishment of an appropriate business plan will have to be resolved to ensure the plan can be implemented to move Alitalia to sustainable profitability,”

Ook een woordoerder van de Italiaanse regering bevestigd de gesprekken. De premier is momenteel op bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten. Later vanavond wordt een persconferentie verwacht.

We berichtten al eerder over de uitgifte van nieuwe aandelen, waarmee Alitalia het zo tot de zomer vol zou kunnen houden. Daarna is het geld (weer) op. Er zijn reorganisatie plannen. Air France-KLM vond deze plannen niet ver genoeg gaan en stak daarom geen geld in de maatschappij. Het 25% aandel is verwaterd tot 7%. Een overeenkomst met Etihad zou kunnen zorgen dat de long-haul activiteiten weer winstgevend kunnen worden. De short-ahul lijkt Alitalia opgegeven te hebben.

Etihad is druk bezig met zijn eigen alliantie te bouwen. Soms door codeshare overeenkomsten te doen, zoals laatst met Air Europa en JetBlue, maar ook door investeringen in maatschappijen te doen. Lees alles over deze alliantie-opbouw in ons uitgebreide achtergrond artikel: “4e Alliantie rond Etihad (?)

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button