fbpx
IncidentenOnderwerpen

Kaping Ethiopian 767 goed afgelopen

De co-piloot van een Ethiopian Boeing 767-300ER heeft het toestel gekaapt toen de captain naar het toilet ging. Het toestel is geland in Geneve en alle inzittenden zijn veilig uit het toestel gekomen.

Vlucht ET-702 vertrok om 17 februari 00:30 lokale tijd van Addis Ababa voor een vlucht naar Rome. Vroeg in de vlucht, waarschijnlijk boven Soedan is het toestel gekaapt. Er werd een code ‘7500’ uitgestuurd, wat inhoud: kaping. Volgens de Zwitserse politie heeft de kaper gekozen om door te vliegen naar Geneve. De 767 werd begeleid door twee Italiaanse Eurofighter Typhoon’s. Het toestel is geland om iets over 6 uur in de ochtend. Er zijn berichten dat het toestel nog maar voor enkele minuten brandstof had.

Het toestel landde op baan 05L en is naar het einde doorgereden. Daar zou de kaper met een touw uit het raam geklommen zijn. Zie ook deze foto. De politie heeft hem gearresteerd. De kaper zou asiel willen aanvragen. Het gaat om een 30 jaar oude Ethiopische man. De circa 200 passagiers zijn onder politiebegeleiding uit het toestel gehaald. Ethiopian probeert ze zo snel mogelijk in Rome te krijgen.

Ten tijde van het incident was de luchthaven gesloten. Om 07:00 is deze weer open gegaan.
De kaper kan 20 jaar cel krijgen.

Een stukje van de conversatie tussen cockpit en toren is via LiveATC bekend geworden.

Het is niet de eerste kaping van een Ethiopian vlucht. In 1996 werd ook een 767 gekaapt. Vlucht 961 werd door 3 mannen uit Ethiopië gekaapt met als doel asiel aanvragen in Australië. Het toestel crashte in de Indische Oceaan toen de brandstof op was. 125 van de 175 inzittende overleefden het niet. Hiermee was het tot 11 september de dodelijkste kaping in de geschiedenis. Tevens was het voor het eerst dat er overlevenden uit een wide-body kwamen na een crash-landing op water.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button