fbpx
Opmerkelijk

#Onthisday, 45 jaar geleden: 1e Concorde vlucht

Op 2 maart 1969 vloog de Concorde voor de eerste keer.

Prototype Concorde 001 met registratie F-WTSS maakte een vlucht van 27 minuten en landde weer met remparachute. Het toestel kwam niet hoger dan 10.000ft en ging niet harder dan 480 km/u.
De eerste plannen voor een Concorde waren er in 1955. Na de eerste tesvlucht duurde het nog 7 jaar voor de eerste commerciële vlucht gemaakt werd.

Concorde_1e_vlucht_4

“Finally the big bird flies, and I can say now that it flies pretty well.”

Andre Turcat, 1st #Concorde Test Pilot

Achtergrond, foto’s, filmpjes, facts over de Concorde vind je op onze Luchtvaartwiki.
Nog veel meer berichten met nog meer video’s en (fun)facts over de Concorde vind je hier.

Concorde_1e_vlucht_3

De Concorde is een uit dienst genomen supersonisch passagiersvliegtuig. Het was een Frans-Brits project uitgevoerd door BAC (nu BAE-systems) en Aérospatiale (opgegaan in EADS). Het toestel vloog vooral van Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle naar New York JFK en Washington Dullas. Vluchten duurden nog geen 3,5 uur en daarmee ruim de helft korter dan een normaal passagiersvliegtuig. De snelheid was doorgaans mach 2, 2x de geluidssnelheid (2100 km/u).
Er zijn 20 vliegtuigen gebouwd, waarvan 4 testtoetsellen. Hierdoor waren de verliezen op het project enorm. Eerste commerciële vlucht werd in 1976 uitgevoerd. Air France en British Airways zijn de enige maatschappijen die toestellen hebben gekocht (na subsidies). In 2003 zijn de toestellen met pensioen gegaan omdat de luchtvaart in het slop zat, de crash in 2000 en het feit dat EADS stopte met onderhoud.
UpintheSky Luchtvaartwiki

©Airbus Group / flickr.com/airbusgroup
©Airbus Group / flickr.com/airbusgroup

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button