fbpx
MilitairOpmerkelijk

Video: botsing met mach 3

Na het neerhalen van een U-2 in 1960 besloot de VS dat er een andere verkenningsvliegtuig moest komen. Dit leidde tot de ontwikkeling van de D-21, een drone die met mach 3 kon vliegen. De D-21 was ontworpen om 1 hoge resolutie fotocamera te dragen. Het vluchtpad werd van te voren geprogrammeerd en als dit afgewikkeld was werd de camera afgestoten en vernietigde de D-21 zichzelf. Tijdens dee eerste tests met de D-21 werd deze drone vanaf een M-21 met mach 3 gelanceerd. De M-21 is later doorontwikkeld in de befaamde SR-71 Blackbird.

M-21_D-21_2

Op 30 juli 1966 ging het mis. Het was de 4e testvlucht. De motor van de D-21 had problemen vlak na het afstoten. De drone kwam terug en raakte de M-21 met mach 3 in de staart. Beide toestellen crashten. De crew van de M-21 kon zich in veiligheid stellen. De piloot overleefde het, maar de launch-operator verdronk in de zee.

Dit alles werd op film vastgelegd vanuit een met mach 3 meevliegende Blackbird.

Na dit ongeluk werd de D-21 omgebouwd om vanaf een B-52 Stratofortress te lanceren. Na nog wat fouten (zonder doden) lukt het om de D-21 te lanceren. Uiteindelijk zijn er 4 missies (slecht) uitgevoerd boven China waarna het programma werd gestopt door de vele problemen.

B-52_D-21

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button