fbpx
MilitairOnderwerpen

Tweede Nederlandse vlieger op F-35

Gister maakte de tweede Nederlander een solovlucht in een F-35.

“Wat me vooral opviel, was dat onze voorbereiding toch wel heel goed aansluit op de praktijk. De vliegsimulator is zo realistisch dat er eigenlijk geen verrassingen waren. Het was een mooie ervaring.” Vlieger kolonel Bert de Smit maakte gisteren als tweede Nederlander een vlucht van een uur met een F-35-gevechtsvliegtuig.
Kolonel vlieger Bert de Smit in de cockpit van de F-35 na zijn eerste vlucht.

De opleiding die De Smit en zijn 3 Nederlandse collega-vliegers krijgen bestaat uit een klassikaal en een simulatordeel. Pas daarna worden de eerste vluchten gemaakt. Omdat er geen tweezitter van de F-35-Lightning II bestaat, is iedere vlieger vanaf zijn eerste vlucht volledig op zichzelf aangewezen. De Smit: “Het toestel is al ver ontwikkeld. Alle basiscapaciteiten voor een goede vlucht zijn aanwezig, terwijl er toch nog een behoorlijk ontwikkelingstraject moet worden doorlopen.”

Eenvoudig te vliegen
Volgens De Smit maakte het toestel, een Amerikaanse F-35, een solide indruk en was het vrij eenvoudig te vliegen. “Met relatief weinig aandacht. Dat betekent dat je niet druk bent met het in de lucht houden en dat je je dus vooral kan concentreren op het uitvoeren van je missie.”

Veel automatisch
Als F-16-vlieger had hij uiteraard goed gelet op de verschillen tussen de toestellen. “In deze fase zijn dat vooral de vergevorderde autopilot-functies. Dat zijn dus zaken die je als vlieger niet meer zelf hoeft te doen. Neem de auto-throttle. Je kan de snelheid vastzetten; het toestel selecteert het bijbehorende vermogen.”

Gevoel krijgen
De vlucht was de eerste in een reeks van 6 die De Smit moet klaarstomen tot instructeur, zodat hij op zijn beurt nieuwe Nederlandse vliegers kan opleiden. “Tijdens al die vluchten staan bepaalde aspecten centraal. Nu draaide het vooral om gevoel met het toestel en zijn eigenschappen krijgen. Dus hoe voelt een take off, hoe een landing en hoe touch and go’s. En hoewel er dankzij de simulator geen echte verrassingen waren, is de praktijk toch anders door zaken als het geluid en trillingen.”

Half december vloog de eerste Nederlander op een F-35

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button