fbpx
IncidentenOnderwerpen

MH370: zoektocht verplaatst zich onder water

Vandaag is de laatste dag dat marineschip Ocean Shield zal zoeken naar signalen van de zwarte dozen.

Batterijen
De batterijen zijn nu 2 weken na hun minimale levensduur van 30 dagen. Experts zeggen dat deze batterijen na een dag of 40 echt wel op zijn. Ondanks dat er na de vier opgepikte signalen geen nieuwe transmissies meer gevonden zijn is Australië er redelijk van overtuigd dat de verdwenen Boeieng 777 van Malaysia Airlines zo’n 1550 km ten noordwesten van Perth in de Indische Oceaan ligt. De vier signalen zijn “the most promising lead” naar MH370. Als de batterijen op zijn heeft het geen zin meer om per de Towed Pinger Locator te zoeken. Ocean Shield zal nu worden ingezet voor een onderwater zoektocht.

Onder water
Zo snel mogelijk zal nu de Bluefin-21 worden ingezet. Deze een onbemande onderzeeër is aan boord van de Ocean Shield en kan tot een diepte van 4,5km af kan dalen. Aan boord van de Bluefin kan een sonar of camera’s worden gemonteerd. Bluefin kan per duik een gebied van circa 40 vierkante kilometer afzoeken. Elke missie duurt 24 uur: 2 uur afzinken, 16 uur zoeken, 2 uur omhoog komen en dan nog 4 uur downloaden van de beelden.

Nu de Towed Pinger Locator niet meer wordt gebruikt kunnen ook andere middelen worden ingezet. Eerder kon dit niet omdat dit de pings kon verstoren. De Britse HMS Echo is er ook. Dit schip brengt de zeebodem in kaart en kan door middel van sonar zien wat er op de bodem ligt. Hoewel er weinig over bekend wordt gemaakt, is de Britse onderzeeboot HMS Tireless ter plaatse. Ook deze heeft gevoelige sonarapparatuur aan boord en is gespecialiseerd in het zoeken onder water.

China gaat waarschijnlijk zijn deep-sea duikboot Jiaolong inzetten. De Jiaolong of ‘zeedraak’ is een kleine bemande onderzeeër en kan tot 7,5 km diep opereren. Hij heeft een robotarm om samples mee te pakken, maar die kan maar tot cica 4km diepte worden ingezet. Jiaolong kan 10 uur onder water blijven, de batterijen beperken hem tot het afleggen van een afstand van een paar kilometer. Jiaolong en moederschip Xiang Yang Hong 9 liggen afgemeerd in het National Deep Sea Centre in Qingdao, Shandong.

Visuele zoektocht
Ook vandaag zijn weer 12 vliegtuigen aan het zoeken. Deze vliegen over een stuk oceaan in de hoop wrakstukken te zien. Ook de meeste van de 15 ingezette schepen zijn visueel aan het zoeken. Zondag is er een oliespoor gevonden in de buurt van het zoekgebied. Ondanks dat zegt het hoofd van de zoekactie, Angus Houston, dat er nog weinig hoop is iets te vinden. Waarschijnlijk wordt later deze week deze manier van zoeken stopgezet:

“The chances of any floating material being recovered have greatly diminished and it will be appropriate to confer with Australia’s partners to decide the way ahead later this week,”

Meer Nieuws
Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.
De feiten op een rij.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button