fbpx
IncidentenOnderwerpen

Australië kondigt grote verandering aan in MH370 zoektocht

Omdat er nog steeds geen spoor is van de verdwenen Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines, gaat Australië de operatie drastisch veranderen.

Zeer onwaarschijnlijk
In een persconferentie maandagochtend is dit aangekondigd door premier Abbott. Hij zegt dat het “highly unlikely” is dat er nog drijvende wrakstukken worden gevonden. Daarom wordt de zoektocht met vliegtuigen gestopt. De missies zijn al op het randje van wat de toestellen aan kunnen. De afgelopen dagen zijn er al wat minder toestellen ingezet. Wanneer de operatie geheel wordt stoptgezet is niet bekend gemaakt.

Onder water
Er wordt volledig gericht op verder zoeken onder water. Nu zocht de marine, maar dit gaat verschuiven naar commerciële bedrijven. Het zal enkele weken duren voordat deze kunnen beginnen. Deze bedrijven zullen waarschijnlijk met zogenaamde “towed sidescan sonar” apparatuur werken. Er wordt dan een apparaat aan een lange kabel achter een schip gehangen. Het apparaat bevindt zich dan onder water. Zulke apparatuur kan een kleine 2km breed scannen. Het schip vaart dan dus heen en weer. Deze nieuwe stragegie zal voortboorduren op de 400km2 die de onbemande onderzeeër Bluefin-21 reeds voltooid heeft.

Zoekgebied
De laatste berekeningen van de satellietpings geven aan dat het toestel in een gebied van 700km bij 80km is neergekomen. Australië heeft besloten de zeebodem van dit volledige gebied te gaan onderzoeken.

“We will search it all”

Dit zegt premier Abbott. Het zal maanden gaan duren, afhenakelijk van het weer en van de apparatuur die kan worden ingezet. Kosten zullen ongeveer A$60 miljoen (€ 40 miljoen) zijn. Er zal aan andere landen gevraagd worden mee te betalen. Voor de hand ligt dat Maleisië en China meebetalen. China heeft vandaag aangegeven de zoekactie te blijven ondersteunen.

Standby
Er blijft 1 vliegtuig standby staan voor assistentie van de schepen. Waarschijnlijk een Orion van de Australische luchtmacht. De verwachting is dat de vliegtuigen van andere landen weer terug naar hun bases gaan.
Abbott was zeer positief over de operatie tot nu toe. Er is inmiddels 4,5 miljoen vierkante kilometer oceaan afgespeurd. Dit is 100x Nederland of bijna de helft van Europa. Australië gaat ook samenwerken met het nieuwe multinationale onderzoeksteam. Belangrijkste vraag zal zijn: kijk nog eens of de impact zone ook echt is waar nu gedacht wordt dat het is.

Meer Nieuws
Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.
De feiten op een rij.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button