fbpx
AirlinesOnderwerpen

Dubai Airport nu grootste vliegveld internationaal verkeer

Het zal er al een tijd aan te komen, Dubai airport is het drukste vliegveld van de wereld wat betreft internationale reizigers. Hiermee heeft het Heathrow voor het eerst ingehaald.

Groeicijfers
In het eerste kwartaal reisden 18,36 miljoen internationale passagiers naar, van of via Dubai International Airport. Dat is 11,4% meer reizigers dan dezelfde periode vorig jaar. Heathrow zag in het eerste kwartaal 16,1 miljoen mensen. Heahtrow zit al jaren aan het maximum aantal vluchten. De enige manier dat het vliegtuig momenteel kan groeien is als maatschappijen grotere toestellen inzetten. Nummer 3 en 4 zijn Hong Kong en Parijs in dit lijstje.

Emirates
Dubai groeit vooral door Emirates. Vorig jaar heeft de maatschappij bijna 40 miljoen passagiers vervoerd. Alle reizen van Emirates gaan via Dubai International. Emirates vliegt momenteel met 218 vliegtuigen, allemaal widebody’s. Er zijn nog het enorme aantal van 374 kisten in bestelling. Ook flydubai helpt het vliegveld te groeien. Deze lowcost carrier groeide vorig jaar 38% naar 6,8 miljoen passagiers. Momenteel kan het vliegveld 75 miljoen passagiers aan, dit moeten er over ruim 5 jaar 100 miljoen zijn.

Vermindere capaciteit
Of Dubai ook over het hele jaar Heathrow zal overklassen is de vraag. Het vliegveld ondergaat binnenkort een upgrade aan beide landingsbanen, waardoor er 80 dagen een 24% vermindere capaciteit is. Het eerste kwartaal waren er bijna 100.000 vliegtuigbewegingen. De meeste mensen gaan naar India (750.000). Londen is de stad waar meeste mensen heen gaan vanaf Dubai. Zo vliegt Emirates dagelijks met 6 A380’s en 2 777-300ER’s naar Londen (Heathrow en Gatwick).

Schiphol
Drukste vliegveld wat betreft alle passagiers is nog steeds Atlanta. In 2013 zag dit vliegveld bijna 95 miljoen passagiers. Tweede is Peking met 83 miljoen. Dubai was in 2013 7e met 66 miljoen. Schiphol zag in 2013 52,5 miljoen. In het 1e kwartaal waren het er ruim 11 miljoen. Bijna al deze passagiers zijn internationaal.

Staatssteun?
Vaak wordt gezegd dat Emirates en Dubai Airports oneerlijke staatssteun krijgen, maar is dat eigenlijk wel zo?

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button