fbpx
OnderwerpenVliegvelden

Vrijdag opent KLIA2: vliegveld uitsluitend voor budget-maatschappijen

In Kuala Lumpur gaat vrijdag een nieuw vliegveld open: KLIA2. Uniek is dat het vliegveld specifiek is voor budget maatschappijen. KLIA2 ligt vlakbij het grootste vliegveld van het land: Kuala Lumpur International Airport (KLIA).

Groei
De budgetmaatschappijen maken een stormachtige groei door in dat deel van de wereld. Er was op KLIA een terminal voor deze lowcost carriers, maar dat barstte uit zijn voegen. De capaciteit is 15 miljoen, maar vorig jaar gingen er 22 miljoen mensen doorheen. Nu gaan alle budgetmaatschappijen naar het nieuwe vliegveld. Verwacht wordt dat er het eerste jaar 24 miljoen reizigers zullen zijn. Het heeft een capaciteit van 45 miljoen.

Apart vliegveld
Er is voor KLIA2 een nieuwe landingsbaan gebouwd, parallel aan een bestaande van KLIA. Deze baan wordt uitlsuitend voor KLIA2 gebruikt, maar de mogelijkheid is er wel om van het ene naar het andere vliegveld te taxiën. KLIA2 heeft een eigen verkeerstoren. Voor de passagiers is er een treinverbinding tussen beide vliegvelden, maar niet voordat eerst door de douane gegaan is. De trein doet er nog geen 3 minuten over. De airportcode zal hetzelfde zijn als de grote broer: KUL, wat dat betreft dus wel 1 vliegveld.

KLIA2
KLIA2 heeft $1,3 miljard gekost en is 257.000m2 groot. Er zijn 60 gates, 80 aerobridges en 8 opstelplekken.

Maatschappijen
Op de eerste dag zullen er 56 vluchten worden uitgevoerd door Malindo Air, Cebu Pacific Air, Tiger Airways, Lion Air en Mandala Airlines. Deze maatschappijen krijgen ook hun basis daar. Enkele dagen later zal AirAsia en AirAsia X overgaan.

KLIA2_plattegrond

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button