fbpx
AirlinesOnderwerpenVliegtuigen

Iran wil 400 vliegtuigen kopen

Iran wil 400 passagiersvliegtuigen kopen de komende 10 jaar als de handelssancties worden opgeheven. Iran vliegt met oude toestellen, van de 250 die Iran er heeft staan er zeker 100 permanent op de grond wegens een gebrek aan onderdelen. Door de sancties kan Iran alleen aan onderdelen op de zwarte markt komen. Dit wordt steeds lastiger omdat er bijna geen van zulke oude toestellen meer zijn. Iran heeft bijvoorbeeld ’s werelds grootste vloot 747-100’s (6 stuks). Gemiddelde leeftijd van de totale vloot is 22 jaar.

Na de verkiezingen afgelopen jaar zijn de sancties iets lichter geworden. Bepaalde onderdelen mogen gekocht worden. Boeing en General Electric hebben positief gereageerd op de samenwerking. Het is echter veel duurder de oude toestelen op te lappen (en de brandstof te betalen) dan nieuwe toestellen aan te schaffen.

“Iraanse airlines willen 40 jets per jaar kopen”

Dit zegt Ali Reza Jahangirian van de Iraanse luchtvaartorganisatie, zonder verder bekend te maken wat voor toestellen dit zouden moeten zijn of hoe het betaald gaat worden. Als er vliegtuigen gekocht worden, dan zal dit de eerste deal zijn sinds 1979 op luchtvaartgebied. Iran, Duitsland en de leden van de veiligheidsraad zijn aan het onderhandelen over openheid van het atoomprogramma en opheffen van sancties. Ook zou Iran Air graag weer op de VS willen gaan vliegen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button