fbpx
AirlinesOnderwerpen

CityJet verkocht, kijkt naar koop Sukhoi Superjet

Op 30 april heeft Air France-KLM de dochter CityJet definitief verkocht aan Intro Aviation uit Duitsland.

Winstgevendheid
CityJet maakt al jaren verlies, in 2012 nog €209 miljoen terwijl de omzet maar € 260 miljoen was. Analisten verwachten dan ook dat het voor bijna niks is verkocht. Air France-KLM heeft er de laatste maanden nog veel geld in moeten steken. De dag dat de voorlopige verkoop werd aangekondigd is er € 41 miljoen ingestoken. Enkele dagen voor de definitieve verkoop is er nog eens € 22,3 miljoen door Air France-KLM overgemaakt. Dit is bekend gemaakt door de nieuwe eigenaar. Oprichter en directeur van Intro Aviatin, Hans Rudolf Wöhrl zegt te gaan proberen om in 2015 break-even te draaien.

Nieuwe strategie
London City blijft een zeer belangrijke hub, het is de grootste operator van het vliegveld. Grote maatschappijen trekken zich terug van de shorthaul vluchten, vooral van kleinere steden. Daar wil CityJet zich op focussen. CityJet gaat zich meer als Ierse maatschappij profileren en uitbreiden op Dublin. Ook wordt gekeken naar partners. Men probeert onderandere een overeenkomst te sluiten met een maatschappij uit de VS voor codeshares vanaf Dublin. Ook is er een overeenkomst met Air France-KLM om nog codeshares de komende jaren uit te voeren. Tenslotte komt er een ‘rebranding’ die volgende maand bekend wordt gemaakt. Een nieuwe livery wordt verwacht. Eerder werd bekend dat CityJet vanaf Cambridge gaat vliegen op Dublin en Amsterdam. Drukste route is nu London City-Amsterdam. CityJet zal daarom brood zien in de nieuwe route.

Vlootvernieuwing
Het nieuwe CityJet wil de Avro RJ85 toestellen gaan vervangen. Volgend jaar loopt de lease van de eerste 5 af (in dienst vanaf 1992). Volgens Wöhrl is de Russische Sukhoi Superjet 100 een serieuze optie. De Superjet 100 verkoopt nog niet goed en Sukhoi is druk op zoek naar westerse klanten. Levering zou volgend jaar al mogelijk zijn. CityJet heeft 23 Avro RJ85’s in dienst. Daarnaast zijn er 15 Fokker 50’s. Over dit toestel is niets gezegd.

Intro Aviation
Intro Aviation is in 1973 opgericht door Wöhrl. Het is een Duits concultancy bedrijf voor de luchtvaart. Ze hebben verschillende takken. Zo kan men ingehuurd worden voor advies en reorganisaties. Een andere tak koopt verlieslijdende maatschappijen op, reorganiseert ze en verkoopt ze dan doorgaans door. Dit is gebeurd met onder andere Eurowings, LTU en Deutsche BA.

Sukhoi_Superjet_100

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button