IncidentenOnderwerpRuimtevaart

Inmarsat biedt gratis flight tracking aan

Vandaag en morgen is een ICAO-congres over mogelijkheden voor flight tracking en andere opties om problemen zoals die er nu zijn met het vinden van MH370 in de toekomst te voorkomen. Inmarsat heeft het eerdere aanbod (20-april) herhaald:

Tracking
Maatschappijen verzetten zich al lang tegen het bijhouden van de positie (en andere data) via de satelliet, vooral vanwege de kosten. Nu komt Inmarsat dus met een aanbod dit gratis te doen. Voorwaarde is wel dat er een wereldwijd tracking systeem komt waar Inmarsat deel van uitmaakt. Het bedrijf kan dan makkelijker plus-diensten gaan verkopen. Alle maatschappijen mogen gratis gebruik maken van de tracking, bijgehouden wordt dan waar het toestel vliegt met welke snelheid en wat de koers is.

Mogelijkheden
Dit gratis beschikbaar stellen kost Inmarsat $10 miljoen tot $15 miljoen per jaar. Technisch is het mogelijk de data die nu in de blackbox wordt opgeslagen per satelliet naar een server te sturen. De blackbox hoeft niet meer gevonden te worden, data uitlezen wordt een kwestie van een druk op de knop. In de scheepvaart gebeurt dit al langer. En ook hier biedt Inmarsat de tracking gratis aan via het Global Maritime Distress and Signal System.

Verzet
Sinds het verdwijnen van de Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines wordt de roep om zo’n systeem steeds groter. Na de crash van Air France vlucht 447 hebben luchtvaartautoriteiten opgeroepen zo’n systeem in te stellen, maar tot vandaag is het nog niet gebeurd. De IATA heeft wel een taakgroep opgericht om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Volgens Inmarsat heeft 90% van de vliegtuigen die over zee vliegen al een satellietsysteem aan boord. Het is een kwestie van de service aanzetten. Air France en Lufthansa betalen om de positie van hun vliegtuigen per satelliet bij te houden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close