fbpx
IncidentenOnderwerpen

Onderzeeër Bluefin-21 is stuk #MH370

De onbemande onderzeeër die op zoek is naar restanten van Malaysia Arilines vlucht MH370 is stuk.

Slecht begin
Gister werd begonnen aan een nieuwe zoektocht, maar na 2 uur bleek dat er geen communicatie mogelijk was met de onderzeeër Bluefin-21. Daarop werd de 16-uur durende missie afgebroken. Bij het uit het water halen is iets misgegaan waardoor de Bluefin beschadigd raakte. Dit kon worden gerepareerd met reserveonderdelen. Echter, het communicatieprobleem bleef bestaan.

Communicatieapparatuur
De onderzeeër wordt ingezet vanaf het Australische marineschip Ocean Shield. Aan boord van die schip is een communicatieapparaat. Het is onduidelijk waar het communicatieprobleem zit, óf in dit apparaat óf in de Bluefin zelf. Nu worden er reserveonderdelen ingevlogen vanuit Engeland. Deze komen zondag aan in Australië. Ocean Shield is onderweg naar een haven in Dampier om de spullen op te halen.

Tegenslag
Ocean Shield was gister aangekomen zo’n 1600 km van Perth voor een nieuwe serie missies van de onbemande onderzeeër. Sinds 2 mei is niet meer gezocht naar MH370, omdat Ocean Shield na bijna 5 weken op zee nieuwe voorraden is gaan halen en de crew te vervangen. Aangezien de zoeklocatie op één van de meeste afgelegen punten van de aarde is, duurt het enkele dagen voor een schip ter plaatse is. Ocean Shield zou nu gaan zoeken op de locatie waar de eerste ping is opgepikt. Deze ping hield ook het langst aan.

Onduidelijkheid
Haast is geboden, want de US Navy wil de Bluefin nog circa 3 weken uitlenen. Daarna moet hij terug naar de VS. Het zou lukken om net als bij de eerste zoektocht (bij de 2e ping-locatie) in een straal van 10km om deze locatie heen te zoeken. Of dat nu nog lukt is onbekend. Waarom de reserveonderdelen pas zondag aankomen is niet duidelijk. Er staat tevens Orion vliegtuig standy om spullen te vervoeren naar de Ocean Shield. Waarom er wordt gekozen om toch heen en weer te varen is ook onduidelijk.

Kosten
De federale regering van Australië heeft $90 miljoen vrijgemaakt voor de zoektocht naar MH370. Inmiddels is ruim $36 miljoen uitgegeven. De rest van het geld is gereserveerd voor in de toekomst, tot 2015.

Meer Nieuws
Al ons nieuws over de verdwenen 777 vind je hier.
De feiten van MH370 op een rij.


Grotere kaart weergeven

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button