fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Airbus werkt aan anti-laser materiaal

Vliegtuigen worden steeds vaker door lasers gehinderd, Airbus probeert er iets aan te doen.

Lasers
Mensen die met lasers op vliegtuigen schijnen vormen een steeds groter probleem. Volgens de FBI waren er in de VS vorig jaar bijna 4.000 incidenten. Airbus wil er iets aan doen en heeft een overeenkomst getekend met het Canadese Lamda Guard. Lamda Guard heeft een innovatiefmateriaal ontwikkeld. Deze dunne film kan op elke transparante ondergrond worden aangebracht, zoals de cockpit ramen. Het zogenaamde metamateriaal is zo ontwikkeld dat het bepaald licht kan reflecteren, absorberen of versterken. De film is een fractie van de dikte van een haar en heeft honderden lagen nanostructuren. De zichtbaarheid vanuit de cockpit wordt niet minder.

Incidenten
De 4.000 incidenten in 2013 zijn er 1200% meer dan in 2005. Als er met een laser op een vliegtuig wordt geschenen komt er licht in de cockpit. Dit kan de piloten hinderen en sterke lasers kunnen zelf (kleine) verwondingen veroorzaken. Dit gebeurt bijna altijd tijdens de gevaarlijkste momenten van de vlucht: take-off en landing.

“At Airbus, we are always on the lookout for new ideas coming from such innovative small and medium enterprises (SMEs) as Lamda Guard,” said Yann Barbaux, Airbus’ Chief Innovation Officer, who detailed the agreement at this month’s Airbus Innovation Days, attended by international journalists in Toulouse, France. “We are very pleased to explore the potential application of this solution to our aircraft, for the benefit of our customers.”

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button