fbpx
Onderwerpen

Safety video’s are so last season: nieuwe trend komt op

Er is een nieuwe trend in flight safety instructions, na alle grappige safety video’s.

Safety video
Afgelopen (paar) jaar hebben we veel grappige of grappig bedoelde safety video’s gezien. Het begon met een goed idee waar een relatief simpele video van werd gemaakt. Dit sloeg enorm aan op internet, de video ging viral. Gratis reclame voor de maatschappij. Andere maatschappijen zagen dit en hebben er dure reclamebureau’s op gezet. Daar kwamen video’s uit die op zich wel grappig waren, maar vooral bedoeld waren als marketing. Aan alle kanten smeekte de video om viral te gaan, vaak geprobeerd door mensen met weinig kleren te filmen. Een aantal video’s hebben wij ook gedeeld.

Nieuwe trend
De nieuwe trend is echter dat cabin crew vrijheid krijgt om een orginele safety instruction te doen. Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat de passagiers opletten en weten wat ze moeten doen bij problemen. Een bekend voorbeeld is Marty Cobb. Het is idee is dat door de mogelijkheid om er iets leuks of orgineels van te maken de passagiers wel op gaan letten. Leuke bijkomstigheid: er is altijd wel iemand die het filmt en op youtube zet. Dan is er toch weer reclame voor de maatschappij.

Southwest
Deze maatschappij lijkt voorloper. Het geeft de cabin crew de mogelijkheid off-script te gaan: bij de instructie mogen grapjes gemaakt worden; zingen, dansen, alles mag als de passagiers maar opletten. Southwest heeft hier bewust over nagedacht:

“As long as all of the Safety and regulatory requirements are met, our Flight Attendants are encouraged to make onboard Safety briefings engaging through the use of humor, song, or other individual twists. One example of this is Flight Attendant Marty Cobb, who recently made a splash when her comedic pre-flight briefing went viral. Marty is just one example of the fun-loving spirit that Southwest Employees exhibit every day to further enhance our safety culture.”

Southwest durft al langer van de geijkte paden af te wijken. In de jaren 60 hebben ze de hotpants voor flight attendants (toen nog bewust stewardessen genoemd) geïntroduceerd. Er was een hele reclamecampagne voor. De stewardess als sexsymbool was voor die tijd niet of nauwelijks aan de orde.

©Gayzell73 / Flickr
©Gayzell73 / Flickr

Checklists
Voor een industrie die zwaar leunt op checklists en vastgelegde procedures is het een opvallende ontwikkeling. Het is ook enigszins een risico voor Southwest, zeker met alle video mogelijkheden. Eén opmerking die verkeerd kan worden opgevat door een flight attendant en de maatschappij heeft een probleem.

“Folks, if you don’t like the jokes or the service today, there are six ways out of this airplane; you feel free to use them.”

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button