fbpx
MilitairOnderwerpen

Luchtmachtdagen groot succes

De luchtmacht is een nieuwe weg ingeslagen bij de Luchtmachtdagen. De beleving stond vandaag en gisteren centraal onder de noemer Operatie Luchtsteun. Natuurlijk zijn de static- en vliegshow wel als publiekstrekkers gebleven. In 2 dagen tijd bezochten 245.000 bezoekers het evenement op de vliegbasis Gilze-Rijen.
Op de landingsbaan staan tientallen (militaire) vliegtuigen uitgestald.

Op beide dagen verdrongen ver voor de opening om 8.00 uur vliegtuigspotters en luchtvaartenthousiasten zich voor de hekken om de beste plekken aan de startbaan te bemachtigen. De meesten van hen verbleven enkele dagen in de buurt van de vliegbasis om maar niets te hoeven missen van al het vliegend materieel.

Beleven
Behalve het kijken naar de luchtmacht stond bij Operatie Luchtsteun vooral het doen centraal. Alle bezoekers kwamen het terrein op via een speciale belevingstunnel. Daarin ervoeren ze in beeld en geluid hoe het is om onderdeel van de luchtmacht te zijn. In en voor diverse shelters stond materieel van de luchtmacht op ‘aanraakafstand’ en personeel beantwoordde vragen van bezoekers.

Om te ervaren hoe het is om op uitzending te zijn, was er een vooruitgeschoven basis nagebouwd. Er stonden diverse helikopters en landmachtmaterieel dat militairen in een uitzendgebied gebruiken.
In een speciale belevingstunnel ervaren bezoekers in beeld en geluid hoe het is om onderdeel van de luchtmacht te zijn.

Werken bij de luchtmacht
Meer dan in voorgaande jaren was er aandacht voor geïnteresseerden in een baan bij de luchtmacht. Tijdens Operatie Luchtsteun waren op beide dagen 5 masterclasses voor een selecte groep van steeds 40 HBO- en WO-studenten. In het ruim van een C-130 transportvliegtuig kreeg dit potentiële luchtmachtpersoneel, meer kennis en over het werk van de luchtmacht, nu en in de toekomst.

Alouette
De Alouette III, het oudste nog vliegende luchtmachtmaterieel, viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan in Nederlandse dienst. Voor de gelegenheid verzorgden 3 van de 4 nog operationele lichte transporthelikopters een vliegdemonstratie. Een 4de exemplaar in de vliegshow kwam uit Oostenrijk.

Luchtmacht_dagen_Cougar

Nabootsen inzet
Nog ouder en 1 van de hoogtepunten was de Battle of Britain herdenkingsvlucht met een Lancaster-bommenwerper en 2 Spitfire-jachtvliegtuigen. Eveneens uit Groot-Brittannië was het beroemde demonstratieteam Red Arrows. Hoogtepunten uit eigen land waren de F-16 en Apache-demoteams, de Air Power-demonstratie, waarin het optreden in onder meer missiegebieden wordt nagebootst. Dat gold ook voor het voorvliegen van de splinternieuwe Boeing 787 Dreamliner van Arke en een MD-11, het KLM-verkeersvliegtuig dat binnenkort uit dienst gaat. In die laatstgenoemde zaten tientallen chronisch zieke kinderen die dankzij Stichting Hoogvliegers een dag hun ziekte konden vergeten.
Tientallen chronisch zieke kinderen voor de MD-11, het KLM-verkeersvliegtuig waarmee zij een rondvlucht maakten.

Bezoekers uit en thuis
Behalve de 65.000 bezoekers op vrijdag en 180.000 vandaag, keken nog vele duizenden luchtmachtliefhebbers via de live stream op de site van Defensie naar het spektakel.

Luchtmacht_dagen_Apache

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button