fbpx
IncidentenOnderwerpen

Vliegtuig landt op verkeerd vliegveld, 130km verderop

Een A320 van VietJet is geland op een vliegveld 130km verder dan de bedoeling was.

Vlucht 8861 of toch 8575?
Een Airbus A320 van het Vietnamese VietJet Air moest om 15:45 vertrekken van Hanoi naar Dalat. Met vertraging vertrok het toestel met registratie VN-A692 en vluchtnummer VJ-8861 om 17:10. De piloten hadden callsign VJ-8575 ingevoerd. Het toestel landde rond 19:00 op het vliegveld van Nha Trang: Cam Rahn Airport. Dat is zo’n 130 km van de bestemming Dalat. Passagiers waren verbaasd dat ze het vliegveld niet herkenden.

8575
Ondertussen stond op Hanoi passagiers voor vlucht VJ-8575 te wachten Ook dit toestel zou vertraging hebben (gepland vertrek: 16:35). Voor deze vlucht kwam geen toestel opdragen.

Uiteindelijk bleek dat de dispatcher de vluchten verwisseld heeft en nooit de piloten ingelicht. Door een kapot ander vliegtuig was besloten om het een en ander om te draaien. Dit is nooit goed gecommuniceerd. Na het ontdekken van de fout is er een vliegtuig naar Cam Rahm gestuurd om de mensen naar Dalat te brengen en de passagiers voor de terugvlucht naar Hanoi te brengen. Nu wel met het juiste callsign.

Maatregelen
De Vietnamese CAAV heeft de licenties van de piloten tijdelijk ingetrokken zolang het incident onderzocht wordt. Tegen de maatschappij zullen later maatregelen volgen.

Verkeerd vliegveld
Het gebeurt vaker dan gedacht dat een vliegtuig landt op een verkeerd vliegveld. Vaak is dat dan een vliegveld vlakbij het doelvliegveld. Doorgaans zijn de landingsbanen dan evenwijdig, waardoor de nummers gelijk zijn.

Of de passagiers van vlucht 8575 ooit opgehaald zijn is onbekend.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button