fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpen

F-35’s toch aan de grond gehouden

Het Pentagon houdt alle F-35A’s (JSF) toch aan de grond.

Brand
Het Amerikaanse leger heeft toch besloten de F-35’s aan de grond te houden. Na een brand vlak voor de start aan de achterkant van een F-35A leek het er eerst op dat de toestellen bleven vliegen. Woensdag zijn echter onderdelen van het getroffen toestel gevonden naast de startbaan. Daarop is besloten de hele vloot aan de grond te houden totdat het incident onderzocht is. Donderdag is besloten dat alleen de F-35A’s aan de grond blijven. De A-variant is gemaakt voor conventionele landing en take-off. Het feit dat er motoronderdelen gevonden zijn kan van alles betekenen. Het kan komen door een algemene productiefout, maar het kan ook zijn dat er een foutje in die speciifieke motor zit. Tot dan toe heeft die F-35 150 vlieguren gemaakt.

Farnborough
De US Navy en US Marine Corps hebben besloten wel met hun B- en C-varianten te blijven vliegen. Het probleem speelde zich af in de motor. Hoewel alle motoren door Pratt&Whitney worden gemaakt zijn de A-motoren anders dan de andere. Dit is goed nieuws voor de Farnborough Airshow, waar voor het eerst F-35’s buiten de VS worden getoond. Vier toestellen van de B-variant (die verticaal kan opstijgen en landen, gemaakt als vervanger van de Harrier) zullen daar te zien zijn en vliegshows geven.

Nederlandse
Nederland koopt de conventionele A-variant. De testtoestellen die Nederland al heeft staan ook op Eglin Air Force base, de basis waar maandag het incident gebeurde.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button