fbpx
Opmerkelijk

Video: Harrier straaljager landt verticaal zonder nosegear

Een Harrier straaljager heeft moeten landen zonder neus landingsgestel.

Op 7 juni steeg Capt. William Mahoney met zijn Harrier (AV-8B) op van de USS Bataan. Hij ontdekte dat er een probleem was met het landingsgestel en nam meteen gas terug om het niet verder te beschadigen. Vervolgens is een low-apraoch (300ft) gemaakt, zodat een piloot in de toren kon kijken wat de situatie is en met Capt. William Mahoney kon overleggen wat te doen. Het bleek dat het voorste landingsgestel niet werkte.

De USS Bataan heeft een soort kruk aan boord, speciaal voor dit soort gevallen. De neus van de Harrier moest op deze kruk neerkomen. Een Harrier kan verticaal landen. De piloten van het Marine Medium Tiltrotor Squadron (VMM) 263 (Reinforced), 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU) zijn dit gewend, de USS Bataan is geen vliegdekschip. De piloten trainen de Harrier op een exacte plek neer te zetten. Ze worden daarbij begeleid door de landingslichten van de USS Bataan en de piloot in de toren. Nu moest de Harrier wel heel precies neergezet worden, de kruk is niet zo groot.

Op 20 feet stabiliseerde de Harrier en liet zich als het ware vallen op het dek en de kruk. Mahony stond wat te trillen en werd overweldigd door alle opvarenden die hem kwamen feliciteren.

Harrier_No-nosegear_3

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button