fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Wordt een nieuw landingsgestel de redding voor de 747-8?

Boeing heeft nog bijna geen 747-8 toestellen verkocht. Een nieuw landingsgestel moet uitkomst bieden.

Toekomst
Boeing heeft minder dan 50 747-8’s in bestelling staan. Dat betekent dat er na 2016 geen jumbo’s meer van de band rollen. In de luchtvaartwereld is dit erg weinig. Van andere types zijn er nog vele jaren aan toestellen te maken. Enige andere toestel met zo weinig bestellingen is de A330 en daar is Airbus nu hard over aan het nadenken om een nieuwe versie uit te brengen. De vicepresident van boeing zegt over de 747:

“We need to sell a few more”

Landingsgestel
Boeing kijkt nu naar mogelijkheden om het bereik van de jumbo uit te breiden met 500 nm (925km). Hoewel het weinig is maakt het nét het verschil. Vluchten van China naar de oostkust van de VS kunnen dan wel in één keer gehaald worden, zo ook van het Midden-Oosten naar de westkust van de VS. Nu lukt dat met een vol toestel net niet. Een groter bereik betekent vooral meer brandstof en daarmee wordt het toestel zwaarder. Alle technische vraagstukken zouden opgelost zijn, behalve één: het landingsgestel.

De Boeing wordt 7% zwaarder met een maximaal startgewicht van 472ton. Dit moet het landsingsgestel wel kunnen dragen.
“We think we can get there with a few minor modifications,” zegt de manager van het 747 programma. “It really gets down to how we clear the structural margins. We think there’s a way there. I can’t say today that we’ve cleared the margins as of right now.”

Boeing wil nog minimaal 2 jaar aan productie binnenslepen. In 2014 is er één passagiersversie van de 747 besteld, een VIP versie. Met de modernisering van de 747 is er in 2007 voor gekozen om meer passagiers toe te voegen en concessies te doen wat betreft het bereik. Boeing wil nu weer de 8.200nm (met brandstofreserves) halen. Met dit bereik kan dus vanuit het Midden-Oosten naar de westkust gevlogen worden. Nu kan dat niet. ‘Toevallig’ werd vorige maand bekend dat Emirates met Boeing praat over de 747-8.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button