fbpx
Opmerkelijk

Video: Rare en snelste helikopter

Deze experimentele Airbus X3 helikopter heeft het snelheidsrecord in handen

VTOL
Een vliegtuig gaat sneller en verder, maar heeft een landingsbaan nodig. Een helikopter kan bijna overla landen, maar gaat niet snel en ook niet zo ver. In de wereld van VTOL (vertical-takeoff-and-landing) is de X3 een buitenbeentje. De meeste VTOL toestellen zijn:

  • Vliegtuigen die de voortstuwing op de een of andere manier naar beneden kunnen richten. zoals de Harrier straaljager of type B van de F-35 (JSF). Dit is ook een vliegtuig, maar dan klapt de hele vleugel omhoog.
  • Helikopters met een zogenaamde tiltrotor. Een rotor die 90 graden kan draaien.

Boeing_V-22

Bij airbus hadden ze een ander idee: een heli en vliegtuig ineen. Airbus heeft een Eurocopter (ook Airbus) AS365 van de plank gepakt en daar twee turboprops aan toegevoegd. De extra props worden aangedreven door de motoren die ook de rotor aandrijven. De staart rotor kwam te vervallen door de rechter turboprop harder te laten draaien.
Het was een groot succes, de X3 heeft het snelheidrecord voor helikopters op zijn naam staan: 263 knopen, 487 km/u. De X3 was slechts een demonstratietoestel, hij is met pensioen. Airbus hoopt de techniek ooit voor militaire toestellen te gebruiken.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button