fbpx
IncidentenMilitairOnderwerpen

Hele F35 vloot aan de grond

Het pentagon heeft besloten alle F-35 (JSF) aan de grond te houden wegens een brand.

Inspecties
Omdat de oorzaak van de eerdere brand nog onbekend is heeft het leger toch besloten voorlopig niet meer met het toestel te vliegen. Dit geldt voor alle types (A, B en C). Waarschijnlijk worden alle toestellen aan een 90 minuten durende inspectie onderworpen. Het is de volgende tegenslag voor het inmiddels $399 miljard kostende programma. Het onderzoeken van het incident heeft de hoogste prioriteit gekregen. Uiteraard blijven ook de twee Nederlandse testtoestellen aan de grond

Brand
Tijdens de start van een F-35 (JSF) brak maandag 25-6 brand uit in het achterste deel van het toestel.
De F-35A vertrok om 9:15 voor een trainingsvlucht. De piloot merkte tijdens de start de brand op en brak de start af. Hij kon veilig uit het toestel komen. De brand werd geblust. Dit gebeurde op Eglin Air Force Base in Florida. Lockheed Martin heeft verklaard bekend te zijn met het incident en wil op alle mogelijke manieren helpen met het onderzoek. De brand was in de motor van het toestel.

Wel/niet
Direct na het incident werd bekend dat alle F-35’s bleven vliegen. Twee dagen later werden alle types aan de grond gehouden, weer een dag later vlogen de B en C variant wel weer. Nu staat alles weer op de grond. De voorbereiding voor de eerste transatlantische overtocht van 4 F-35’s gaat wel door. Men hoopt nog steeds de toestellen te demonstreren op Farnborough Airshow en Air Tattoo. Ze zouden ook vandaag ingezet worden bij de doop van het nieuwste Britse marineschip, maar dit gaat niet door.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button