fbpx
IncidentenOnderwerpenOpmerkelijk

Video bijna crash: 767 wil landen als A340 baan oversteekt

Een Boeing 767-300 wil landen terwijl een A340-300 van Aerolíneas Argentinas landingsbaan oversteekt.

Runway Incursion
Dit gebeurde zaterdagochtend op baan 02 van Barcelona. De piloten besloten een go-around te maken zoals goed op de video te zien is. De 767 as afkomstig uit Moskou als vlucht UT5187 van UTair. De A340 was onderweg als vlucht AR1163 naar baan 25R om te vertrekken naar Buenos Aires. De 767 zat op 250 feet toen de go-around ingezet werd. Het vliegtuig landde een kwartiertje later veilig om 05:06.

Aviation Herald meldt dat baan 02 niet vaak gebruikt wordt. Het is redelijk gebruikelijk deze over te steken. Op de video valt te zien dat het overstekende vliegtuig niet eerst remt zodat de piloten kunnen kijken of het veilig is. Het is vaker voorgekomen dat piloten er vanuit gingen dat baan 02 dicht was en er zonder toestemming overgestoken is, terwijl de baan open was.

Reactie
AENA, de beheerder van het vliegveld, heeft verklaard dat er genoeg ruimte tussen de vliegtuigen zat. Beide vliegtuigen bevonden zich op waar ze volgens de toren hadden moeten zitten. De 767 had gewoon kunnen landen, toch kozen de piloten voor een go-around. Geen van de maatschappijen heeft een rapport ingediend.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button