fbpx
AirlinesOnderwerpenVliegtuigen

Qatar Airways uit kritiek op Airbus wegens A380 leveringen

De eerste A380 voor Qatar Airways blijft maar uitgesteld worden. Qatar is not amused.

Weigeren
Er staan drie A380’s klaar om geleverd te worden aan Qatar, maar in mei weigerde de maatschappij ze. Al een aantal keer werd een mogelijke levering uitgesteld. Onduidelijk was war er niet goed was. Iets met het interieur, maar wat precies… Nu heeft de CEO dat bekend gemaakt. De verf in sommige delen is gebubbeld, sommige vloerbedekking vertoont gaten en lijnen op het behang bevallen Qatar niet. Airbus zegt hard aan het werk te zijn dit aan te passen, de toestellen moeten nog dit jaar geleverd worden. Pas dan krijgt Airbus z’n geld.

KritiekDe superjumbo van Qatar zou op Farnborough te zien zijn. Dit is dus niet gelukt. de CEO Al Baker zegt daarover bij Reuters TV:

“I’m very disappointed with Airbus that they did not bring my A380 to show at this very important airshow”

Al Baker zegt dat Airbus besloten heeft de Qatar A380 niet naar Farnborough te vligen. Het toestel is nog van Airbus, “it’s not my aircraft yet”. Qatar heeft als reden van Airbus gehoord dat er gewerkt wordt aan het toestel. Al Baker denkt niet dathet de werkelijke reden was, maar dat Airbus druk wil zetten op de maatschappij om de toestellen af te nemen.

“But Qatar Airways does not get bullied by anybody.”

Momenteel staat de eerste commerciële vlucht gepland voor 1 oktober tussen Doha en Londen Heathrow. Tot die tijd wordt een A340-600 ingezet. Op 15 oktober moet de route naar Parijs volgen. Qatar zoekt compensatie voor de vertragingen, zo heeft de CEO gezegd.

Farnborough
Qatar is overigens goed vertegenwoordigd met een 787-8 en een A320 met sharklets. bovendien staat de test A350 XWB er waar deels een Qatar logo opstaat. Airbus heeft een test A380 ingezet om die van Qatar te vervangen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button