fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Rolls-Royce komt met tijdslijn voor A330neo motor

De nieuwe motor moet begin 2017 klaar zijn.

A330neo
De A330neo gaat de A330 vervangen en moet 14% per stoel zuiniger zijn. Het grootste deel van de besparing (10%) komt door de nieuwe motor. De huidige A330 biedt nog een keuze uit motoren, de nieuwe wordt alleen met de Rolls-Royce Trent 7000 geleverd. De motor bestaat nog niet, Rolls moet hem nog ontwikkelen.

Trent 7000
De motor is de zevende in de Trent-lijn. De basis is de huidige Trent 700 die nu onder de A330 hangt. De diameter gaat van 97,5cm naar 112cm. Er komen technologieƫn van de Trent 1000 (hangt onder de 787) en de Trent XWB (van de A350 XWB). Rolls ziet het programma als relatief weinig risico, omdat de technologieƫn al bestaan. Naast de brandstofbesparing moet de motor ook 10dB minder geluid maken, dat betekent dat de 7000 2x zo stil wordt als de 700.

Tijdslijn
De allereerste Trent 7000 moet in 2015 getest kunnen worden. Die tests worden op de grond gedaan. De volgende stap is een vluchttest in 2016. De motor wordt dan onder een testvliegtuig van Rolls-Royce gehangen, waarschijnlijk een 747. EĆ©n reguliere motor is dan vervangen door de testmotor. Certificering moet dan in het eerste kwartaal van 2017 gebeuren. Ondertussen heeft Airbus het vernieuwde toestel klaar, zodat begonnen kan worden met testvluchten. Eind 2017 moet de eerste A330-800neo worden geleverd.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mĆ©t 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button