fbpx
Opmerkelijk

Video: Boeing 787-9 doet spectaculaire stunts op airshow

Op de Farnborough Airshow wil iedereen zich van zijn beste kant laten zien. Boeing pakt uit met een vliegshow van het nieuwste toestel: een 787-9 Dreamliner. De eerste klantenversie is onlangs aan Air New Zealand afgeleverd, voor de show is een testtoestel aanwezig.

Er zitten twee zeer ervaren testpiloten in de cockpit: Captain Randall Lee Neville, hoofdpiloot van het 787 program en Captain Mike Bryan hoofdpiloot voor de 787-9. De show is voorbereid in een sim en later ook in een echt toestel.

They kicked off the demonstration with a spectacularly steep takeoff, pitching the plane up just shy of 30 degrees. Compared to the civilized, standard 10 to 20 degree pitch used on standard takeoffs, this looked damn near vertical. On one turn, Neville and Bryan banked 60 degrees. To put that in context, any bank angle above 45 degrees is considered an “upset,” putting the plane in a position that can lead to a loss of control. Then they showed off how fast the -9 can roll from side to side, and executed a touch and go: landing the plane, then taking off again immediately while banking hard to the right.

Hieronder een filmpje vanaf de grond:

Hoewel dit indrukwekkend is blijft één demonstratie van een commerciëel toestel boven alles staan: de barrel role (rondje om zijn as) van een 707 door testpiloot Tex Jonhston in 1955.
Maandagochtend na de stunt werd Johnston ontboden bij de hoogste man van Boeing, William M. Allen. Die was op z’n zachtst gezegd not amused. Hij vroeg aan Johnston: “What did you think you were doing?”. Waarop Jonhston zei:

“I was selling an airplane”

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button