fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Kansen voor de A330neo

Analisten van Leeham en Airchive denken dat de A330neo een succes wordt.

A330neo
Iedereen wist het al, maar op de Farnborough Airshow is de nieuwste Airbus dan aangekondigd. De 22 jaar oude A330 krijgt nieuwe motoren, aerodynamische aanpssingen en een (deels) nieuwe cabine. Brandstofverbruik gaat 14% per stoel omlaag. Daarmee denkt Airbus de concurrentie met de 787-8 en 787-9 aan te kunnen.

Boeing
Zoals gewoonlijk kraken Boeing en Airbus elkaars producten af, dit is niet anders bij de A330neo. Boeing zegt het toestel al 20 jaar te kennen en daarmee te zeggen dat het maar oud is. Boeing doet echter hetzelfde met de 737 (voor de 3e keer), de 747 heeft ook meerdere keren nieuwe motoren gekregen.

Weinig verrassingen
Zowel Boeing als Airbus hebben tegenwoordig de strategie niet meer één geheel nieuw vliegtuig op de markt te willen zetten, maar juist kleinere aanpassingen te doen. Beide bouwers hebben zich behoorlijk verkeken op geheel nieuw ontwikkelde toestellen als de 787 en A380.

Economics
De meningen lopen iets uiteen, maar tussen de 0,5% en 3% zou de Airbus duurder zijn vergeleken met de Boeing concurrent. Dit is flinke stap vooruit. Airbus zou het laatste beetje kunnen compenseren met de aanschafprijs. De ontwikkeling van de A330 is al lang afgeschreven en de kosten voor de aanpassingen zijn beperkt. Boeing daarentegen is nog wel even de ontwikkelkosten van de 787 aan het terugbetalen.
Airchive denkt dat de A330-900neo goedkoper is dan de 787-9 bij trips van 3.000nm en gelijkwaardig bij 4.000nm.

Aantal
Airbus denkt ruim 1.000 A330neo’s te kunnen verkopen. Airchive schat het op 750. Een groot voordeel voor Airbus is de beschibaarheid. De Dreamliner is de komende jaren uitverkocht. Airbus zat juist met het probleem dat er gaten in de productie zouden vallen met de oude (huidige) A330. Dat probleem is nu juist in een voordeel omgezet. De A330neo is snel leverbaar.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button