fbpx
Opmerkelijk

Live blog: actualiteiten en foto’s direct uit Oost-Oekraïne


Op deze pagina staan de belangrijkste tweets van verslaggevers ter plaatse en andere berichten. De pagina wordt regelmatig ververst.

Meer Nieuws
Al ons nieuws over de gecrashte 777 vind je hier.

Zondag 27 juli

Beelden aanvallen rond crashsite MH17:

Overeenkomst internationale politiemacht

In een persbericht maakt Malaysia Airlines bekend dat er een internationale poilitemacht komt:

Malaysia has secured an agreement with Ukrainian separatists, who control the area around the MH17 crash site, to allow a group of international police personnel to enter the area in order to provide protection for international crash investigators.

Pursuant to the earlier agreement between Prime Minister Najib Razak and Alexander Borodai, leader of the separatist forces, Mr Borodai today agreed to allow a deployment of international police personnel to enter the crash site.

Prime Minister Najib has today spoken to the prime ministers of the Netherlands and Australia, and the three grieving countries have agreed to work closely together in deploying police personnel.

68 Malaysian police personnel will leave Kuala Lumpur for the crash site on Wednesday as part of the international deployment.

Under the original three point agreement brokered between Prime Minister Najib and Mr Borodai last week, the Ukrainian separatists agreed to:
transfer the black boxes to Malaysia;
handover the human remains to international officials;
and grant full access to the crash site for international investigators.

So far, international air crash investigators have been unable to properly deploy across the vast crash site in eastern Ukraine and collect evidence due to ongoing security concerns, including continued military activity. Malaysia calls for an immediate cessation of all military activities in and around the crash site.

Malaysia is concerned that these security concerns are preventing full and unfettered access to the site, and therefore a proper, independent investigation from being carried out. Moreover, Malaysia is particularly concerned that some human remains may still be at the crash site.

Malaysian officials are discussing the details of the police deployment with the Netherlands and Australia. Malaysian Foreign Minister, Anifah Aman, has been speaking to his international counterparts and officials from the Ukrainian government on the legal and diplomatic framework for the deployment.

Malaysian Transport Minister, Liow Tiong Lai, has been leading on the MH17 investigation, working closely with the head of the investigation in the Netherlands.

SPEAKING EARLIER TODAY, PRIME MINISTER NAJIB RAZAK SAID:

“I am deeply concerned that international investigators have been unable to properly deploy to the crash site because of the volatile security situation. It is imperative that we deploy a full team of investigators to ensure that all the human remains are removed from the site, identified and repatriated. Everyone who was on board MH17 must be afforded proper dignity and respect.

“We also need a full deployment of investigators to have unfettered access to the crash site so we can understand precisely what happened to MH17. I hope that this agreement with Mr Borodai will ensure security on the ground, so the international investigators can conduct their work.

“Three grieving nations have formed a coalition to secure the site. Through our joint deployment of police personnel, the Netherlands, Australia and Malaysia will work together to achieve justice for the victims.”

Volgens de NOS bestaat het team uit 30 forensisch experts.

Zaterdag 26 juli

Vrijdag 26 juli

Donderdag 24 juli

Woensdag 24 juli

C-130 en C-17 vliegen vandaag nog terug naar Charkov

Dinsdag 22 juli

Maandag 21 juli

Slachtoffers worden van Charkov naar Amsterdam gevlogen door een Nederlandse C-130 Hercules. Aan boord van de trein zijn zes mensen van het Maleisische team. Met de Hercules gaan ook mensen van Maleisië mee. Volledige bericht.

Dit zou om 10 uur Moskou tijd moeten gebeuren, 8 uur onze tijd.

19:00 Lokale tijd, 18:00 Nederlandse tijd (Red.)

Zondag 20 juli

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button