fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

A350XWB na worldtour dichtbij certificering

De Airbus A350 heeft succesvol een worldtour gedaan en is daarmee dichtbij certificering.

Route Proving World Tour
Eén van de allerlaatste stappen in het certificeringsproces is het laten zien dat het toestel klaar is voor wereldwijd gebruik. Afgelopen 3 weken is het vijfde testtoestel van Airbus de wereld rond gevlogen. Er zijn 14 steden aangedaan, 151.300km afgelegd in 180 vlieguren. De noordppol is overgestoken, net als alle oceanen. Ook heeft de XWB laten zien in staat te zijn tot ultra long haul vluchten toen het vloog van Johannesburg naar Sydney en van Auckland naar Santiago de Chili.

Landen op een hoog vliegveld was geen probleem op Johannesburg Tambo International Airport (1694 m). Vanaf dit vliegveld is ook een rondvlucht gedaan om het automatische landingssysteem te testen.

Uiteraard werden alle vluchten op schema uitgevoerd door de Airbus crew en Qatar crew. Op sommige vluchten waren piloten mee van de Airworthiness Authority van de European Aviation Safety Agency (EASA). EASA certificeert het type uiteindelijk. Airbus verwacht het certificaat binnen 7 weken te hebben. Dan kan het eerste toestel aan Qatar afgeleverd worden.

A350
De A350 is een widebody toestel waar 276 tot 369 passagiers aan boord kunnen. Hij is deels gemaakt van carbonfibre en is daarme elichter en zuiniger. Er zijn momenteel 742 orders van 38 klanten. Het huidige toestel is de A350-900, later volgt de -1000. Er is ook nog een kleinere -800 gepland, maar die lijkt er niet te gaan komen nu Airbus de A330neo heeft gelanceerd. Er wordt wel gesproken over een -1100 om de concurrentie met de nieuwe 777-9X aan te kunnen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button