fbpx
Onderwerpen

IJsland: mogelijk vulkaanuitbarsting, code oranje voor luchtvaart

IJsland heeft het risiconiveau verhoogd naar oranje voor de luchtvaart wegens aardbevingen bij de grootste vulkaan van IJsland.

Bardarbunga
Al enige dagen zijn er berichten over seismologische activiteit bij de vulkaan Bardarbunga, maar er is nog geen uitbarsting geweest. Vandaag is het risiconiveau verhoogd. Code oranje is de op één na hoogste. De Bardarbunga is het grootste vulkaansysteem van IJsland en bevindt zich in het zuidwesten. Het ligt onder een gletsjer, de Vatnajokull.

Het IJslands KNMI zegt in een verklaring dat maandag de grootste beving sinds 1996 gemeten is en dat er indicaties zijn voor bewegingen in het magma. Omdat dit op minder dan 10km diepte gebeurt is de risico-code opgehoogd.

Er worden vluchten uitgevoerd om de situatie in de gaten te houden:

Uitbarsting
Als de vulkaan uitbarst kan dat een grote aswolk tot gevolg hebben, juist omdat de vulkaan onder een gletsjer ligt, volgens the met office. Eurocontrol zegt in een verklaring de situatie op de voet te volgen.

Eyjafjallajokull
In 2010 barstte deze vulkaan uit, ook hierbij lag er een gletsjer bovenop. Het grootste deel van het Europese luchtruim is 6 dagen gesloten geweest. Dat raakte ruim 10 miljoen reizigers en kostte € 1,5 miljard.

Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button