fbpx
Onderwerpen

Al 2.600 aardbevingen rond vulkaan IJsland

Tussen zaterdagochtend en maandagavond zijn circa 2.600 aardbevingen waargenomen rond de Bárðarbunga vulkaan op IJsland.

Aardbevingen
Meerdere hadden een kracht van meer dan 3 op de schaal van Richter. Gedurdende de maandag waren er bij 1.000 bevingen. De sterkste was maandagochtend 02:37, een beving van 4,5 op de schaal van Richter. Dit meldt het IJslandse KNMI. De zwerm van aardbevingen is in twee clusters geplitst, één ten noorden en één ten oosten van de vulkaan. Beide clusters bewegen in een noordoostelijke richting. De bevingen in het noord-cluster zijn het sterkst en in het oosten juist het grootst in frequentie.

Gedeeltelijke afname
Sinds maandagavond neemt de activiteit in het noordelijke cluster sterk af, terwijl het oostelijke juist actief blijft. Deformatie van de grond, gemeten met GPS, geeft aan dat de aardbevingen-zwerm veroorzaakt wordt door bewegend magma. Het grootste deel van de bevingen hebben op een diepte van 5-10km plaatsgevonden. Er zijn geen aanwijzingen dat er magma omhoog komt zetten. Het meteorologische instuut houdt de situatie scherp in de gaten, ook met vliegtuigen. Als er updates zijn zullen ze die melden.

Code oranje
Het KNMI houdt code oranje aan voor de luchtvaart. Dit is de op één na hoogste waarschuwingscode.
Als de vulkaan uitbarst kan dat een grote aswolk tot gevolg hebben, juist omdat de vulkaan onder een gletsjer ligt, volgens the met office. Eurocontrol zegt in een verklaring de situatie op de voet te volgen.

Eyjafjallajokull
In 2010 barstte deze vulkaan uit, ook hierbij lag er een gletsjer bovenop. Het grootste deel van het Europese luchtruim is 6 dagen gesloten geweest. Dat raakte ruim 10 miljoen reizigers en kostte € 1,5 miljard.

Meer nieuws
Al het nieuws over deze mogelijke aswolk.

Bestel de limited edition DC-3 'Rosinenbomber'-Aviationtag!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje luchtvaartgeschiedenis in huis. Deze iconische DC3 heeft nog dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in 2008 als laatste vliegtuig, samen met een Junkers Ju-52, vanaf Berlin Tempelhof gevlogen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button